Pedagogiskt ledarskap

Bok
Vi säljer ej till elever/privatpersoner, läs mer här Vi säljer ej till elever/privatpersoner, läs mer här

Lärare måste utöva sitt pedagogiska ledarskap med omsorg och eftertanke. Som vuxna befinner de sig i en maktposition i förhållande till de barn och unga som de undervisar. Med denna position följer ett stort ansvar för att skapa en god lärmiljö. Det är en av anledningarna till att pedagogiskt ledarskap är ett viktigt tema i den nya svenska lärarutbildningen som startar 2011.

I den här boken definieras pedagogiskt ledarskap som lärarens förmåga att skapa en positiv, samarbetsinriktad och inkluderande kultur i klassen, att motivera eleverna till aktivt deltagande och att skapa arbetsro. Författarna visar från skilda utgångspunkter att lärarens ledarroll kan betraktas och utövas på många olika sätt.

Boken är både teoretisk och praktisk. Genom ökade teoretiska kunskaper om pedagogiskt ledarskap ökar förståelsen för de utmaningar som ledare i klassrummet ställs inför. Samtidigt får läraren verktyg för att rent konkret gripa sig an det pedagogiska ledarskapet i den vardagliga arbetssituationen.

Pedagogiskt ledarskap vänder sig både till lärarstuderande och yrkesverksamma lärare. Den är också relevant för vidareutbildning på det pedagogiska området. Bokens författare är väl etablerade forskare med lång erfarenhet av undervisning och lärarutbildning.

Elsebeth Jensen är fil. dr och verksam vid lärarutbildningen i Århus, Professionshøjskolen VIA, University College.

Ole Løw är legitimerad psykolog och lektor vid lärarutbildningen i Århus, VIA University College.

Översättning: Gun Zetterström.
Fackgranskning: Christine Engström, Institutionen för pedagogik och specialpedagogik, Göteborgs universitet.

  • Artikelnr: 40672384
  • Sidor: 204
  • Upplaga: 1.7
  • Utgivningsår: 2011