Snabbguide digitala läromedel | Gleerups

Snabbguide digitala läromedel - steg för steg

Gleerups digitala läromedel utvecklas i samarbete med elever och lärare runtom i Sverige. Det gör att innehåll och funktioner är framtagna för att vara smarta lärverktyg som förenklar din vardag. Här får du en genomgång av alla funktioner och nya möjligheter som digitala läromedel ger dig och dina elever. Häng med på en guidad tur!

Min sida

min sida hittar du snabbt och lätt alla dina digitala läromedel.

 

Här ser du också alla de senaste aktiviteter och kommentarer som gjorts i de digitala läromedel som du använder.

 

Från denna sida administrerar du som är lärare dina elever och kan följa deras resultat.

Navigera

Du förflyttar dig snabbt och enkelt i det digitala läromedelt på det sätt som passar dig bäst.

 

Du kan hoppa mellan olika sidor via

innehållsförteckningen eller snabbnavigeringen längst ner på varje sida. Du kan också bläddra sida för sida med piltangenterna.

Bokmärken

Du kan skapa egna bokmärken så att du snabbt hittar tillbaka till intressanta avsnitt.

Ljud, bild, film

I de digitala läromedlen finns förklarande bilder, ljudklipp, animationer och filmklipp insprängda i texten. Dessa underlättar inlärningen och varierar läsningen.

Allt kan du visa i helskärmsläge och som bildspel.

I den interaktiva boken finns förklarande bilder, ljudklipp, animationer och filmklipp insprängda i texten. Dessa underlättar inlärningen och varierar läsningen.
Bilder kan du visa i helskärmsläge och som bildspel. 

Testa kunskaperna

Olika typer av övningarsom självrättande tester och essäfrågor ger dig möjlighet att testa elevernas kunskaper.

 

I de självrättande testerna kan eleverna snabbt och enkelt testa hur mycket de lärt sig. Varje test går att göra hur många gånger som helst.

Resultaten sparas så att du kan se vilka övningar eleverna gjort och vilka övningar de har kvar att göra.

Följ upp resultat

Du som lärare kan följa varje elevs resultat så att du kan hjälpa alla att nå kunskapsmålen.

 

I resultatvisningen kan du se vilka uppgifter som väntar på att bli rättade. Du kan också se vilka självrättande övningar varje elev har gjort och vilka övningar de har kvar att göra.

 

Sök hur du vill

Du rör dig enkelt mellan innehållet i ditt digitala läromedel och hela internet.

 

I sökfunktionen kan du välja om du vill söka efter nyckelord och begrepp i det digitala läromedlet eller på Wikipedia, Lexin eller Google.

Personliga inställningar

I alla Gleerups digitala läromedel kan du själv välja bakgrundsfärg och textstorlek.

 

Detta innebär att alla elever, även de med fysiska och kognitiva funktionsvariationer, kan använda samma läromedel och anpassa det efter sina behov.

Markera det som är intressant

Stryk över text du vill markera lite extra, det som är intressant eller viktigt. 

Få texten uppläst

Med talsyntes får du texten uppläst. Det går även att få medföljning i texten för att ännu lättare hänga med i det som läses upp.

 

Eleverna kan själva reglera hastigheten så den passar dem.

 

En stor fördel med talsyntes i jämförelse med inläst text är att den alltid är uppdaterad efter senaste textversionen.

Bygg ut läromedlet

Du kan enkelt bygga ut Gleerups digitala läromedel genom att skapa tillägg. Det kan vara material du skapat själv eller länkat från internet. Text, bild, filmklipp och länkar – allt blir en naturlig del av det digitala läromedlet.

 

Ditt tillagda material får samma höga tillgänglighet och funktioner i form av till exempel sökbarhet och uppläsning, som ursprungligt material.

 

Äntligen kan allt extramaterial samlas och integreras med läromedlet!

Dela ditt material

Material du själv lagt till i det digitala läromedlet, kan du enkelt dela till en eller flera elever. Även till dina kollegor på skolan. På så sätt stöds det kollegiala lärandet – och du kan spara värdefull tid.

 

Du kan dessutom dela ditt tillagda material med andra lärare runt om i Sverige – och ta del av det andra delat – direkt i ditt digitala läromedel.

Plattformsoberoende

Gleerups digitala läromedel fungerar på alla datorer och på vilken surfplatta som helst. Till och med i mobilen.

 

Layout och innehåll anpassar sig till skärmen beroende på om du använder dator, surfplatta eller mobil.

Alltid uppdaterat

De digitala läromedlens innehåll uppdateras kontinuerligt och är alltid aktuellt. Du har alltid tillgång till ett uppdaterat läromedel.

Lärarmaterial

I alla Gleerups digitala läromedel ingår ett fylligt lärarmaterial – en mängd varianter av stöd för din undervisning. Planeringstips, uppgifter,

bedömningsstöd, ljud, bildbank, länkbibliotek, filmer och handledningar är exempel på vad som kan ingå i lärarmaterialet.

 

Du hittar det enkelt under fliken i innehållsförteckningen.

Länka hit

Länka hit är en funktion som ger dig en direktlänk till varje avsnitt i det digitala läromedlet. När du vill länka till ett specifikt ställe kopierar du bara adressen som finns under ”Länka hit”.

 

Genom att använda länken i t ex skolans lärplattform, ett epostmeddelande eller ett externt dokument kan du skapa planeringar och arbetsuppgifter med direkta hänvisningar till det digitala läromedlet.

Offline

Vid behov finns det möjlighet att ladda ner en offline-version av kapitel från det digitala läromedlet. Det är en förenklad variant, som endast innehåller text och bild, ett kapitel i taget. Utan internetuppkoppling fungerar inte längre ljudklipp, videor, interaktiva övningar och andra funktioner.

Hjälp och support

Via supportknappen i huvudmenyn under ditt namn kan du enkelt ställa din fråga, rapportera fel eller lämna synpunkter och förslag på förbättringar i de interaktiva böckerna.

Enklare inlogging

För att underlätta inloggningen till Gleerups digitala läromedel kan du enkelt använda ditt befintliga konto hos Google, Facebook eller Office Online. Om din skola är ansluten till Skolfederation klickar du direkt på Skolfederationsknappen för att logga in.

Översätt

I webbläsaren Google Chrome är Google translate inbyggt. På så sätt kan du enkelt översätta hela eller utvalda delar av det digitala läromedlet till ett 

annat språk. 

 

Snabbguiden som Pdf

Vill du skriva ut snabbguiden som steg för steg visar hur våra digitala läromedel fungerar så hittar du den i pdf-format här.

Prova först

Du kan enkelt prova Gleerups digitala läromedel gratis i 30 dagar och tillsammans med dina elever upptäcka en ny dimension av lärande. 

Filmer som förklarar

Här hittar du enkla instruktionsfilmer som hjälper dig att komma igång med Gleerups digitala läromedel.