Snabbguide digitala läromedel | Gleerups

Snabbguide digitala läromedel - steg för steg

I Gleerups digitala läromedel utnyttjas de digitala möjligheterna fullt ut för att levandegöra ett rikt och aktuellt kvalitetsinnehåll. Allt är utvecklat i samarbete med elever, lärare och skolledare runtom i Sverige. I den här guiden får du en genomgång av alla funktioner och möjligheter med Gleerups digitala läromedel. Häng med på en guidad tur!

Min sida

min sida hittar du snabbt alla dina digitala läromedel. Här når du också elevernas resultat samt dina egna planeringar.

 

Översikt

Du förflyttar dig snabbt och enkelt i ditt digitala läromedel på det sätt som passar dig bäst. Navigera via den visuella översikten eller välj den klassiska, textbaserade innehållsförteckningen.

 

I den visuella översikten kan du utforska innehållet utifrån avsnitt eller medietyp. Allt är dessutom sökbart. Via översikten når du också lärarmaterialet, dina elevers resultat och dina egna planeringar för respektive läromedel.

Aktuellt

Innehållet i Gleerups digitala läromedel är alltid aktuellt. Du har alltid tillgång till ett uppdaterat läromedel. Du hittar snabbt till aktuella arbetsområden och nyheter i varje läromedel.

Planera

Du som lärare kan kombinera eget material, filmer och länkar från webben med innehåll från ett eller flera läromedel. På så sätt skapar du dina egna teman och planeringar som du kan dela med elever och lärare.

 

I den interaktiva boken finns förklarande bilder, ljudklipp, animationer och filmklipp insprängda i texten. Dessa underlättar inlärningen och varierar läsningen.
Bilder kan du visa i helskärmsläge och som bildspel. 

Lärarmaterial

I alla Gleerups digitala läromedel ingår ett fylligt lärarmaterial – en mängd varianter av stöd för din undervisning. Planeringstips, uppgifter, bedömningsstöd, ljud, bildbank, länkbibliotek,filmer och handledningar är exempel på vad som kan ingå i lärarmaterialet.

 

Du når det från startsidan men också i anslutning till elevmaterialet inom samma avsnitt.

Favorit

Favoritmarkera innehåll för att lätt hitta tillbaka. 

Ljud, film och bild

I ditt digitala läromedel hittar du ljud, bildmaterial, filmklipp, animationer och annat levande material i digital form som ger både interaktion och motivation. Allt kan visas i helskärmsläge och som bildspel.

 

Testa kunskaperna

Det finns flera olika slags övningar för färdighetsträning, kunskapskoll och självbedömning för eleven, såväl som tester som ger dig som lärare underlag till formativ bedömning.

 

I de självrättande testerna kan eleverna snabbt och enkelt testa hur mycket de lärt sig. Varje test går att göra hur många gånger som helst.

Följ upp resultat

Du som lärare kan följa varje elevs resultat så att du kan hjälpa alla att nå kunskapskraven.

I resultatvisningen kan du se vilka uppgifter som väntar på att bli rättade. Du kan också se vilka självrättande tester varje elev har gjort och vilka övningar de har kvar att göra.

Delad vy

Genom att öppna innehåll i delad vy kan du vara på två ställen samtidigt utan att tappa orienteringen.

 

Till exempel kan eleverna arbeta med övningar i den ena vyn, samtidigt som de läser text eller ser på film i den andra vyn.

Lyssna

Med talsyntes får du innehållet uppläst. Det går även att få medföljning i texten för att ännu lättare hänga med i det som läses upp. Läshastigheten går att reglera utifrån önskemål och behov. En stor fördel med talsyntes i jämförelse med inläst text är att den alltid är uppdaterad efter senaste textversionen.

Läsinställningar

Ställ in textstorlek, bakgrundsfärg och typsnitt utifrån egna behov. Ett av typsnitten är särskilt avsett för dyslektiker, två av bakgrundsfärgerna är speciellt framtagna för synskadade.

Markera och anteckna

Markera text och anteckna i anslutning till markeringen. Du kan också göra helt fristående anteckningar.

Lägg till eget och dela

Du kan enkelt bygga ut Gleerups digitala läromedel genom att skapa tillägg. Det kan vara material du skapat själv eller länkat från webben. Text, bild, filmklipp och länkar – allt blir en naturlig del av det digitala läromedlet och får samma höga tillgänglighet och funktioner i form av sökbarhet och uppläsning, som ursprungligt material.

 

Ditt tillagda material kan du enkelt dela till en eller flera elever och dina kollegor på skolan. Du kan dessutom dela materialet med andra lärare runt om i Sverige – och ta del av det andra delat.

 

Djuplänkning

Djuplänka till en specifik artikel i ditt digitala läromedel. Genom att använda länken i t ex skolans lärplattform, ett e-postmeddelande eller ett externt dokument kan du skapa planeringar och arbetsuppgifter med direkt hänvisning till vald artikel.

Inbyggd ordförklaring

Glosor och utvalda ord i läromedlet har inbyggda översättningar och förklaringar.

Offline

Du kan vid behov ladda ner en offline-version av önskat avsnitt i det digitala läromedlet. Det är en förenklad variant, som endast innehåller text och bild, ett avsnitt i taget.

Översätt

I webbläsaren Google Chrome är Google translate inbyggt. På så sätt kan du enkelt översätta hela eller utvalda delar av ditt digitala läromedel till ett annat språk.

 

Verktyg

I verktygsmenyn hittar du flera olika verktyg beroende på ämne. Till exempel studiestöd på arabiska, periodiska systemet, miniräknare och grafritande räknare.

Studiestöd

I flera av Gleerups digitala läromedel ingår också ett studiestöd på arabiska.

 

Studiestödet är en inläst bearbetning och pedagogisk förklaring av innehållet.

 

Enklare inlogging

För att underlätta inloggningen till Gleerups digitala läromedel kan du enkelt använda ditt befintliga konto hos Google, Facebook eller Office 365. Är din skola ansluten till Skolfederation klickar du direkt på Skolfederationsknappen för att logga in.

Hjälp och support

Du hittar filmer och guider som hjälper dig på vägen på gleerups.se.

Snabbguiden som pdf

Vill du skriva ut snabbguiden som steg för steg visar hur våra digitala läromedel fungerar så hittar du den i pdf-format här.

Prova först

Du kan enkelt prova Gleerups digitala läromedel gratis i 30 dagar och tillsammans med dina elever upptäcka en ny dimension av lärande. 

Filmer som förklarar

Här hittar du enkla instruktionsfilmer som hjälper dig att komma igång med Gleerups digitala läromedel.