Äntligen ett läromedel i Idrott och hälsa för grundskolan! 

Idag är Idrott och hälsa i grundskolan långt ifrån ett enbart fysiskt ämne. Trots allt fler teoretiska inslag har det saknats läromedel i ämnet och idrottslärare har varit hänvisade att söka efter material på nätet. Idrottslärarna Danne Nilsson och Hannes Broomé är två av författarna bakom det första och enda digitala läromedlet i Idrott o hälsa på marknaden.


– Jag har själv under många år som idrottslärare känt ett stort behov av att ha ett läromedel i Idrott och hälsa. Med åren har ämnet blivit mer och mer teoretiskt och ibland har det varit svårt att hitta material kring flera olika områden inom ämnet, säger Danne Nilsson, idrottslärare på Björkebyskolan i Järfälla. 

Tillsammans med kollegan Hannes Broomé har han varit med och tagit fram det nya digitala läromedlet Gleerups Idrott och hälsa 7-9.

– Kursplanen utvecklas ständigt och lärare söker efter material och bollar idéer med varandra på internet. I det nya läromedlet har vi inspirerats av detta och samlat allt i ett och samma paket, säger Hannes Broomé, idrottslärare.

Lättare ta till sig film
Gleerups Idrott och hälsa för åk 7-9 bygger på det centrala innehållet i kursplanen. Alla delar behandlas i text, bild och på många ställen film. 

– Vi tror att eleverna många gånger har lättare att ta till sig en film än långa texter. Eleverna är vana att titta på film och tycker att det är roligt. Vi är framförallt nöjda med att läromedlet innehåller så många filmer, säger Hannes. 

– De många filmerna ger dessutom eleverna tillgång till genomgångar av flera olika moment även utanför undervisningen. De kan både förbereda sig inför lektionen och repetera efter lektionen med hjälp av en film, fortsätter Danne.

Kroppsideal och doping 
Läromedlet tar upp traditionella idrottsdelar som styrketräning och konditionsträning men här finns också material kring områden som kroppsideal, doping och stresshantering. 

– Det här är områden där det kan vara svårt att hitta material som idrottslärare. Varje avsnitt har också ett tillhörande lärarmaterial där vi ger förslag på lektionsinnehåll och andra tips att tänka på i undervisningen, säger Hannes. 

Praktiska genomgångar var som helst 
Med ett digitalt läromedel följer en mängd funktioner för både elever och lärare. Eleverna har bland annat möjlighet att genomföra självrättande tester till alla avsnitt i läromedlet. 

– Just att vi har möjlighet att ha med många filmer i vårt läromedel gör att eleverna får tillgång till praktiska genomgångar var som helst och när som helst. De kan vara i en helt annan lokal än läraren och ändå få tips på nya danssteg eller sitta hemma i vardagsrummet och få se hur bentagen i bröstsim ska utföras, säger Danne.

– Vi hoppas på att få ta del av många synpunkter, tankar och idéer från lärare som jobbar med materialet så att vi kan fortsätta utveckla Idrott och hälsa 7-9 till ett fantastiskt verktyg för alla idrottslärare, avslutar Danne och Hannes. 

Undervisar du i Idrott och hälsa?
Missa inga nyheter inom Idrott och hälsa. Prenumerera på Gleerups nyhetsbrev där du får information om nyheter, inbjudningar till evenemang samt tips och råd anpassat efter ditt område.

Vill du prova redan idag? Prova Gleerups Idrott och häls gratis i 30 dagar.

 

 Gleerups författare Ninni Wahlström har tilldelas Läromedelsförfattarnas pris i kategorin kurslitteratur.

Läs mer

Upptäck Gleerups digitala läromedel

Gleerups digitala läromedel bygger på våra mest populära serier. Här finns samma fylliga faktainnehåll som i de tryckta läromedlen – och oerhört mycket mer!


Utforska Exploro

Exploro är en helt ny typ av läromedelstjänst som ger lärare och elever tillgång till alla ämnen för hela 4–9! Läs mer och prova gratis!

Läsguide för gymnasiet i Gleerups digitala läromedel

Nyhet! Läsguide för gymnasiet

För att hjälpa eleverna att bli goda läsare och stödja deras läsförmåga finns nu en läsguide för gymnasiet i Gleerups digitala läromedel. Sedan tidigare finns en läsguide tillgänglig i alla digitala läromedel för årskurs 4-9.

Nyheter i Gleerups digitala läromedel

Nyheter i Gleerups digitala läromedel

Flera användbara nyheter som hjälper dina elever med läsning och smart studieteknik i Gleerups digitala läromedel. Helt nya digitala läromedel i musik och slöjd för 7-9 samt den helt nya läromedelstjänsten Exploro för 4-9.


Hjälpen är bara ett klick bort

Gleerups support och kundservice hjälper dig mer än gärna!

 

Vår målsättning är att Gleerups läromedel ska ge det bästa tänkbara stödet för framgångsrikt lärande i skolan. Därför utvecklar vi dem i ett nära samarbete med elever, lärare och skolledare runt om i landet. När vi testar och utvärderar digitala läromedel tar vi hjälp av pilotskolor och pilotklasser. Gleerups erbjuder även ett brett utbud av kurslitteratur för universitet och högskola. Välkommen att titta runt, och hör gärna av dig om du har några frågor!