Talsyntes med medföljning i texten är ett lyft

 

Först ut på Pilotbloggen är Carola Fransson, lärare i svenska, matematik, SO och NO på Karl-Oskarskolan i Växjö:
 


Att få vara en pilotskola är spännande och reflekterande. Att kunna ha en dialog med de som gör böckerna där jag också kan skriva vad jag tycker saknas i boken är jättebra. 

 

På vår skola har vi från början haft som mål att vara mycket nätverksbaserade i vår undervisning. Vår skola är en en-till-en-skola med interaktiva verktyg från iPad, vanliga datorer till Croomebooks. Vi har också Smartboards i alla klassrummen som vi arbetar interaktivt på (som en stor iPad). 

 

I åk 4-5 och 5 arbetar vi med iPads när vi arbetar med Gleerups interaktiva böcker. Just nu är det människokroppen. Eleverna får börja med att läsa eller lyssna på texten och därefter titta eller lyssna på den film/ljudfil som är kopplad till kapitlet. När de lyssnat klart gör de de interaktiva övningarna som finns till varje kapitel. Avslutningsvis svarar de på frågorna i ett google-dokument som de delat med mig. Att det finns en ordlista kopplad till kapitlet gör att det är lättare att arbeta med begreppen i NO och eleverna kan enkelt klicka på orden då de läser eller lyssnar och får ordet förklarat för sig. Vi brukar också titta på en film gemensamt på Smartboarden som tar upp ämnet i kapitlet i slutet av lektionen. 

 

Att ge möjligheten till elever, som har svårt för att läsa, att kunna lyssna på texten och samtidigt följa med i texten är helt fantastiskt. Även om eleverna är lite trötta på eftermiddagen så upplever de inte att det är jobbigt att starta upp kapitlet och börja lyssna. 

 

De interaktiva övningarna kan eleverna göra om och om igen tills de är nöjda med resultatet! Något som uppskattas är att eleverna lätt kan komma åt materialet vi arbetar med även då de är hemma.

 

Tack och på återseende :)


Carola Fransson

 

 

 

 

Upptäck Gleerups digitala läromedel

Gleerups digitala läromedel bygger på våra mest populära serier. Här finns samma fylliga faktainnehåll som i de tryckta läromedlen – och oerhört mycket mer!


Utforska Exploro

Exploro är en helt ny typ av läromedelstjänst som ger lärare och elever tillgång till alla ämnen för hela 4–9! Läs mer och prova gratis!

Läsguide för gymnasiet i Gleerups digitala läromedel

Nyhet! Läsguide för gymnasiet

För att hjälpa eleverna att bli goda läsare och stödja deras läsförmåga finns nu en läsguide för gymnasiet i Gleerups digitala läromedel. Sedan tidigare finns en läsguide tillgänglig i alla digitala läromedel för årskurs 4-9.

Nyheter i Gleerups digitala läromedel

Nyheter i Gleerups digitala läromedel

Flera användbara nyheter som hjälper dina elever med läsning och smart studieteknik i Gleerups digitala läromedel. Helt nya digitala läromedel i musik och slöjd för 7-9 samt den helt nya läromedelstjänsten Exploro för 4-9.


Hjälpen är bara ett klick bort

Gleerups support och kundservice hjälper dig mer än gärna!

 

Vår målsättning är att Gleerups läromedel ska ge det bästa tänkbara stödet för framgångsrikt lärande i skolan. Därför utvecklar vi dem i ett nära samarbete med elever, lärare och skolledare runt om i landet. När vi testar och utvärderar digitala läromedel tar vi hjälp av pilotskolor och pilotklasser. Gleerups erbjuder även ett brett utbud av kurslitteratur för universitet och högskola. Välkommen att titta runt, och hör gärna av dig om du har några frågor!