Ny vårdutbildning på Skurup och Fridhems folkhögskola

Tack vare regeringens stora satsning på utbildningar inom vårdsektorn kan Skurup och Fridhems folkhögskola från och med i höst erbjuda studenter att läsa till vårdbiträde. Vi besökte skolan och fick en pratstund med läraren Johanna Giannone och verksamhetschefen Johan Appelqvist om hur man kommit igång med utbildningen. 

– Vår tanke är att bygga en utbildningstrappa där deltagare kan starta med sfi och sedan gå vidare och läsa in eller komplettera grundskola och gymnasium och ta sig vidare. Flera av våra deltagare är intresserade av att arbeta inom vården och då såg vi regeringens satsning på extra platser inom vårdutbildningen som en möjlighet, säger Johan Appelqvist.

Stort satsning på vård
Det var tidigt i våras som regeringen gick ut med att de gör en satsning på extra platser inom yrkesutbildningar särskilt riktade mot vårdsektorn.

– För detta tilldelades folkbildningsrådet resurser och det var hos dem vi kunde söka om platser för att starta ny utbildning, berättar Johan Appelqvist. 

– Vi fick 2-3 veckor på oss att ansöka om dessa platser så det var inte jättelång tid vi hade på oss. I början av juni fick vi besked om att vi tilldelades platser. Rekryteringen av lärare drog igång och platsen var tillsatt innan sommaren, säger Johan.

Högre status får vård och omsorg
Vårdlärare Johanna Giannone anställdes och har fått ansvaret för utbildningen. Hon ser att vikten av god vård och omsorg har lyfts på många plan i samhället sedan i våras. 

– Det känns som att vård och omsorg har fått högre status i och med corona. Man pratar om det på ett annat sätt, till exempel på tv, berättar Johanna.

– Vård och omsorgsutbildning har fått ett uppsving och det påverkar mig som lärare. Bra vård kräver kunskap, det är inte bara något som vem som helst kan göra. Det här är viktigt, vi är viktiga, jag är viktig! Det är en häftig känsla, säger hon.

Vårdbiträde – ett bra komplement till övriga utbildningar
Skurup och Fridhems folkhögskola har en stor sfi-verksamhet och en stor allmän kurs på grundskole- och gymnasienivå.

– Anledningen till att vi sökte platserna var att vi kände att det var en möjlighet för oss att komplettera de utbildningar vi har idag. En utbildning till vårdbiträde skulle kunna utgöra ett sådant komplement, säger Johan.  

Det är jätteroligt att få göra detta!
När utbildningen drog i gång i september har Johanna planerat upplägget. 

– Det här var jätteroligt att få göra! Att att få vara med att starta upp en verksamhet, tänka till och planera. Jag har jobbat med vård i 20 år och har fått en nytändning av detta, säger Johanna.

– I början av september började 4 elever och nu är vi upp i 6. Vi tänker att en full klass kommer att vara 16 elever, vilket känns väldigt bra. Det är ju en utmaning att individualisera utbildningen, det är svårt i en klass med till exempel 30 elever, fortsätter hon.  

Läromedel och tema
Klassen läser just nu Vård- och omsorgsarbete 1, Hälsopedagogik och Etik och människans livsvillkor. Johanna har lagt upp undervisningen tematiskt.  

– Vi använder Gleerups läromedel för de tre kurserna. Vi är ganska i början av utbildningen men jag tycker de fungerar jättebra. De har ett flyt med bra övergångar i texterna, det är nästa som att någon pratar med en när man läser, säger Johanna.    

– Mycket går in i varann i de tre kurserna som vi jobbar med nu, till exempel begrepp. Om man tänker fysiskt, psykiskt och socialt ur ett hälsoperspektiv, ett omvårdnadsperspektiv och ett etiskt perspektiv. Där kan man lätt jobba med olika teman, fortsätter Johanna. 

05 Nov 2020