27 Nov 2017

Vi är redo för GDPR. Är du?

Om sex månader, den 25 maj 2018, träder GDPR - den nya dataskyddsförordningen i kraft och kommer att gälla inom hela EU. GDPR ersätter personuppgiftslagen och syftet är att skydda medborgares integritet och ge dem större kontroll över sina egna data. 

I svenska skolor används mängder av olika datatjänster där personuppgifter hanteras, alltifrån digitala läromedel till system för omdömen och administration. GDPR innebär ett ökat säkerhetsansvar för skolor och kommuner när det gäller hantering av användardata.   

Alla skolor ska vara trygga 
För Gleerups som leverantör av digitala läromedel till skolor och kommuner innebär GDPR ökade krav på säkerhet vid personuppgiftsbehandling. 

– För oss är det enormt viktigt att alla våra användare kan vara trygga med hanteringen av personuppgifter i Gleerups digitala läromedel. All data ligger säkert lagrad inom EU-området hos världens ledande leverantör av serverlösningar, Amazon Web Services, och vi utför regelbundna säkerhetstester, säger Anna Östrand, kontaktperson för frågor rörande personuppgifter på Gleerups.

Överblick och möjlighet att radera personinformation
För skolor och kommuner innebär GDPR en möjlighet till större kontroll av användardata.

– Från sommaren 2018 kommer skolor att enkelt kunna överblicka sina personuppgifter som finns i Gleerups digitala läromedel. Man kan själv radera användardata men om man föredrar kan vår support också hjälpa till med detta, säger Anna. 

Kopplar digitala läromedel med skolans övriga system
Många skolor väljer idag att koppla ihop Gleerups digitala läromedel med skolans övriga administrativa system.  

– För de skolor som skapar sina användarkonton för Gleerups digitala läromedel genom en kontointegration mellan skolans egna datasystem hanteras Gleerups konton direkt i huvudmannens andra IT-system, säger Anna.

– Vi bistår självklart med råd och stöd i det arbete som görs i skolor och kommuner kring dataskydd och datasäkerhet i digitala läromedel, avslutar Anna.

Läs mer om Gleerups digitala läromedel och GDPR

SKL:s checklista hjälper dig att förbereda dig inför GDPR med tydliga rekommendationer för hur du kan förbereda din verksamhet.