Användning och funktionalitet - Elev på vuxenutbildning

Digitala läromedel inköpta via Hermods

Digitala läromedel inköpta från övriga återförsäljare

• Hur får jag tillgång till mina digitala läromedel?

För dig som är ny användare:
    Gleerups har skickat e-post med ett licens-ID. Detta är en kod som du ska använda för att registrera dig som ny användare.
    - Gå till gleerupsportal.se
    - Klicka på “Registrera licens-ID”
    - Fyll i e-postadress och klicka på “Fortsätt”
    - Fyll i licens-ID och klicka på “Fortsätt”. (Se till att du inte har några mellanslag före och efter licens-ID om du kopierar det.)
    - Fyll i dina uppgifter
    - Acceptera licensavtalet och tryck på “Skapa konto”
    Nu kan du logga in med din e-postadress och valda lösenord (inte licens-ID) i gleerupsportal.se och börja använda dina digitala läromedel. Se instruktionsfilm

För dig som är användare sedan tidigare:
    Om du redan har ett konto i Gleerups portal loggar du in som vanligt och hittar dina nya läromedel under ”Mina läromedel”. Om det nya läromedlet saknas kan du prova att klicka på ditt namn uppe i högra hörnet och se om alternativet “Byt skola” finns. Ditt läromedel kan finnas där. Kontakta annars Gleerups support på info@gleerups.se eller 040-20 98 10.

• Hur kommer jag enklast igång med Gleerups digitala läromedel?

Vi har samlat stöd och hjälp till dig som är elev på Komvux för att snabbt komma igång med digitala läromedel. Titta på instruktionsfilmerna och ta hjälp av vanliga frågor och svar. Här hittar du även en manual med instruktioner på svenska, engelska och arabiska.

Hjälp och stöd för elever på Komvux

• Hur gör jag om jag glömt mitt lösenord?

Har du glömt ditt lösenord, välj "Glömt lösenord?" på Gleerups portal. Fyll i din e-postadress så skickas en länk för att återställa lösenordet. Länken är giltig i 7 dagar.

• Hur gör jag om länken för att skapa lösenord inte längre är giltig?

Länken för att skapa lösenord är giltig i 7 dagar efter att du fått den via e-post. Om det gått mer än 7 dagar och länken inte längre är giltig, gå in på Gleerups portal och beställ en ny länk genom att klicka på “Glömt lösenord?”

• Varför ser jag inte mitt läromedel i Gleerups portal?

Om du har haft ett konto i Gleerups portal i samband med tidigare studier kan dina läromedel ha hamnat på ett nytt konto. Om du inte skulle hitta ditt nya läromedel, prova att klicka på ditt namn uppe i högra hörnet och se om alternativet “Byt skola” finns. Dina läromedel kan finnas där. Tänk även på att vissa återförsäljare har en leveranstid på 24 timmar. Kontrollera om det är så i ditt fall. Kontakta annars Gleerups support på info@gleerups.se eller 040-20 98 10.

• Varför ser jag inte sidnummer i mina digitala läromedel?

Eftersom vi uppdaterar Gleerups digitala läromedel kontinuerligt har vi valt att använda ID-nummer istället för sidnummer. Om din lärare hänvisar till sidor i den tryckta boken kan du be hen att istället hänvisa till avsnitten i läromedlet.

• Jag har köpt mitt läromedel själv, hur gör jag för att bli del av en undervisningsgrupp?

Din lärare ger dig en gruppkod som du aktiverar under “kontoinställningar”. Du hittar “kontoinställningar” genom att klicka på ditt namn uppe i högra hörnet när du är inloggad i Gleerups portal. Där väljer du ”Gå med i klass/grupp” och skriver in koden du fått från din lärare. Kontrollera att inga mellanslag kommer med före eller efter koden. När detta är gjort behöver du uppdatera sidan (Ctrl + R), då kommer att se en siffra inom parentes efter rubriken Klasser/grupper. Klickar du på rubriken Klasser/grupper kan du se namnen på de grupper du tillhör.

• Hur kan jag se de flerspråkiga filmerna i läromedlet?

För att denna funktion ska vara tillgänglig måste din skola ha avtal för Begreppa via ILT (Inläsningstjänst). Du behöver vara kopplad till en undervisningsgrupp. Det blir du genom att få en gruppkod från din lärare som du skriver in under “Gå med i klass/grupp”. Du hittar “Gå med i klass/grupp” under “Kontoinställningar” uppe i högra hörnet i Gleerups portal. När du har gått med i gruppen får du också tillgång till filmerna.

• Kan jag få texten uppläst?

Med talsyntesen i Gleerups digitala läromedel kan du få du innehållet uppläst med medföljning i texten för att ännu lättare hänga med i det som läses upp.

Du kan även lyssna på de flesta av Gleerups digitala läromedel med inläst tal. Denna funktion kräver att skolan har en licens hos ILT (Inläsningstjänst) och du behöver vara kopplad till en undervisningsgrupp. Det blir du genom att få en gruppkod från din lärare som du skriver in under “Gå med i klass/grupp”. Du hittar “Gå med i klass/grupp” under “Kontoinställningar” uppe i högra hörnet i Gleerups portal.

Klicka på symbolen för "Lyssna" och välj mellan "Inläst text" eller "Talsyntes".

Läshastigheten går att reglera utifrån önskemål och behov.