Användning och funktionalitet - Lärare
-
Vad är skillnaden mellan en webb och ett digitalt läomedel?
En webb är ett digitalt komplement till en tryckt bok medan det digitala läromedlet är ett heltäckande digitalt läromedel.
-
Hur kommer jag enklast igång med Gleerups digitala läromedel?
Här hittar du hjälp på vägen för att börja använda ditt digitala läromedel:
-
Kan jag få en utbildning om Gleerups digitala läromedel?
Titta på ett inspelat webbinarium som ger dig en tydlig genomgång av funktioner, finesser och pedagogiska möjligheter med de digitala läromedlen. Här hittar du Gleerups webbinarium
Är ni fler lärare som använder Gleerups läromedel och vill ha en gemensam utbildning kan ni boka in utbildningar och webbinarier för hela skolan. Kontakta Gleerups support för mer information.
-
Vi ska börja använda digitala läromedel på min skola. Hur hjälper jag eleverna igång på bästa sätt?
Vi har samlat stöd till elever och vårdnadshavare för att snabbt komma igång med digitala läromedel. De kan titta på instruktionsfilmer och ta hjälp av vanliga frågor och svar.
Snabbguide om Gleerups digitala läromedel för föräldrar och vårdnadshavare finns på svenska, engelska och arabiska. -
Jag får frågor från elevernas vårdnadshavare om Gleerups digitala läromedel. Finns det information att dela?
På Gleerups stöd för vårdnadshavare finns stöd för dig som lärare att använda i samband med föräldramöten eller annan kontakt med dina elevers vårdnadshavare om hur Gleerups digitala läromedel fungerar.
Snabbguide om Gleerups digitala läromedel för föräldrar och vårdnadshavare finns på svenska, engelska och arabiska.
-
Varför kan inte mina elever se sina digitala läromedel?
När du har registrerat dina elever måste du tilldela var och en de digitala läromedel de ska ha för att de ska få tillgång till dem.
Läs mer i manualen -
Varför kan jag inte se elevernas resultat?
För att kunna kommunicera med dina elever i läromedlet och se elevernas resultat måste du själv vara medlem i den klass/grupp som eleverna ingår i.
Gå in på ”Användare och Läromedel” och välj Lärare. Sök upp ditt namn och välj Lägg till klass/grupp.
För att se elevernas resultat välj Elevresultat i menyn. Välj sedan det läromedel som du vill se resultatet för och slutligen klassen/gruppen det gäller. Du får upp en vy över dina elever och deras resultat. Du kan sedan klicka på respektive elev för att se resultat för enskilda frågor.
-
Hur delar jag ut lärarmaterial till mina elever?
Du kan dela artiklar eller uppgifter från lärarmaterialet eller från övrigt innehåll i läromedlet till en klass/grupp eller till enskilda elever.
Välj den artikel eller uppgift som du vill dela ut. Klicka på rutan med bokstaven L i menyn ovan till höger i artikeln.
Klicka på dela-symbolen.
Välj klass/grupp.
Välj hela klassen/gruppen eller enskilda personer.
Klicka på Spara.Vill du titta på elevmaterialet som hör ihop med det lärarmaterial du vill dela så klickar du på symbolen med två pilar. Elevmaterialet öppnas då i delad vy.
-
Hur lägger jag till eget material i det digitala läromedlet?
Du kan enkelt bygga ut Gleerups digitala läromedel genom att skapa tillägg. Det kan vara material du skapat själv eller länkat från webben. Klicka på symbolen för tillägg som du hittar högst upp i varje artikel.
Se en kort film om hur du lägger till och delar eget material.
-
Hur delar jag ett dokument eller annat tillagt material?
Du som lärare kan dela länkar, filer, anteckningar som du skapat i ditt digitala läromedel med en eller flera elever eller andra lärare på skolan (om ni ni är medlemmar i samma grupp/klass).
Klicka på symbolen för att dela vid ditt tillägg
Välj den klass eller grupp du vill dela med
Du kan dela tillägget med hela gruppen eller med enstaka personer
De som du delat med får en aviseringSe en kort film om hur du lägger till och delar eget material.
-
Hur delar jag dokument eller annat tillagt material med mina lärarkollegor?
Du kan dela tillagt material med kollegor som arbetar i samma digitala läromedel förutsatt att ni är medlemmar i samma grupp/klass. Ni kan på skolan skapa en egen grupp/klass som bara innehåller lärare, t.ex. mattelärare. Då blir det enkelt att dela eget tillagt material med kollegor. Välj Klasser/Grupper i menyn ”Läromedel och användare” och klicka på “Skapa klass/grupp”.
-
Vad är skillnaden på ett digitalt läromedel för lärare och elev? Behöver jag verkligen lärarversionen?
Som lärare måste du ha lärarversionen. Den innehåller allt som finns i elevversionen samt lärarhandledning, resultatvisning och planeringsverktyg. I lärarversionen hanterar du också dina elever och har möjlighet att kommunicera med både elever och andra lärare. Dessutom kan du lägga till eget material och dela med andra.
-
Kan jag som lärare se hur elevernas vy ser ut?
Elevernas läromedel ser i stort sett ut som lärarens, men med den skillnaden att du som lärare även har tillgång till lärarmaterial. Det senare kan eleverna endast se om du delar ut enskilda delar till dem. Det finns också ett par funktioner som är unika för dig som lärare, som möjligheten att bygga ut läromedlet med externa länkar och eget material, samt möjligheten att göra egna planeringar.
-
Kan jag spara ned det digitala läromedlet så att jag kan använda det när jag inte är online?
Du kan vid behov ladda ner en offline-version av önskat avsnitt i det digitala läromedlet. Det är en förenklad variant, som endast innehåller text och bild, ett avsnitt i taget. Gå till verktyg i menyn, välj läsinställningar och ladda ner offlineversionen.
-
Om jag har delat eget material eller dokument, är det då länkat till stycket i läromedlet där jag tycker det passar eller ligger det fritt?
När du gör ett tillägg så knyts det alltid till den plats där tillägget görs, oavsett om du delar det med andra eller inte.
-
Jag har delat ett tillägg med min klass, kan jag dela det vidare till andra?
Du kan dela tillagt material vidare. Välj att gå till ditt tillägg, där du anger vem mer du vill dela det med.
-
Kan jag översätta det digitala läromedlet till andra språk ?
Du kan översätta texten direkt i dina digitala läromedel genom översättningsfunktionen. Markera texten du vill översätta. Klicka på översätt. Välj språk från listan som du vill översätta till.
Du kan även lyssna på översättningen med talsyntes på respektive språk.
I webbläsaren Google Chrome är Google translate inbyggt. Med Google translate kan du översätta hela eller utvalda delar av ditt digitala läromedel till ett annat språk.
Högerklicka på avsnittet du vill översätta. Välj “Översätt till svenska”. Klicka på “Alternativ” och välj “Ändra språk”. Välj önskat språk.
-
Finns det stöd för elever med annat modersmål än svenska i digitala läromedel?
I flera av Gleerups digitala läromedel ingår studiestöd (Begrappaguide) på arabiska, somaliska och dari. Det är en inläst bearbetning och pedagogisk förklaring av innehållet. Du aktiverar studiestödet direkt i ditt digitala läromedel. För att denna funktion ska vara tillgänglig måste din skola ha en licens hos ILT (Inläsningstjänst).
Läs mer om Begreppa – studiestöd på modersmål
-
Finns innehållet i Gleerups digitala läromedlet i en lättläst version?
Gleerups digitala läromedel i NO och SO för 4-6 och 7-9 innehåller även en lättläst version. Eleverna kan välja den enklare textversionen om de önskar, och huvudinnehållet förklaras på ett enklare sätt. Du hittar den lättlästa versionen i fliken bredvid grundtexten.
-
Kan jag få svåra ord förklarade i Gleerups digitala läromedel?
Du kan markera valfritt ord och få en ordförklaring direkt i läromedlet. Markera det ord du vill få förklarat. Klicka på ordbok. Förklaringen visas direkt på sidan.
Du kan även lyssna på förklaringen med talsyntes.
-
Kan jag få texten uppläst?
Med talsyntesen i Gleerups digitala läromedel kan du få innehållet uppläst med medföljning i texten för att ännu lättare hänga med i det som läses upp.
Du kan även lyssna på de flesta av Gleerups digitala läromedel med inläst tal. (Tjänsten kräver att skolan har licens hos ILT Inläsningstjänst.)Klicka på symbolen för "Lyssna" och välja mellan "Inläst text" eller "Talsyntes".
Läshastigheten går att reglera utifrån önskemål och behov.
-
Kan jag ändra läsinställningar?
I Gleerups digitala läromedel kan varje elev ställa in textstorlek, bakgrundsfärg och typsnitt utifrån egna behov. Ett av typsnitten är särskilt avsett för dyslektiker, två av bakgrundsfärgerna är speciellt framtagna för synskadade.
Gå till verktyg i menyn, välj läsinställningar. -
Jag vill skapa länkar direkt in i Gleerups digitala läromedel från skolans eller kommunens lärplattform, hur gör jag?
I de digitala läromedlen finns vid varje artikel en symbol för djuplänk. Klicka på den så får du en direktlänk som du kan använda i skolans lärplattform, ett e-postmeddelande eller ett externt dokument för att direkt hänvisa till det digitala läromedlet.
Om du jobbar i Google classroom eller i Microsoft Teams kan du enkelt hämta länken och dela direkt i Google Classroom respektive Microsoft Teams.
-
Kan jag länka mina uppgifter från Gleerups digitala läromedel till google classroom?
Om du jobbar i Google Classroom kan du enkelt länka artiklar från Gleerups digitala läromedel och dela direkt i Google Classroom. Vid varje artikel finns en symbol för djuplänk. Klicka på den och sedan på Dela till Google Classroom.
-
Kan jag länka mina uppgifter från Gleerups digitala läromedel till Microsoft Teams?
Om du jobbar i Teams kan du enkelt länka artiklar från Gleerups digitala läromedel och dela direkt i Microsoft Teams. Vid varje artikel finns en symbol för djuplänk. Klicka på den och sedan på Dela till Microsoft Teams.
-
Varför kan jag inte länka till Microsoft Teams (jag ser funktionen men den är skuggad och inte klickbar)?
Att länka direkt till Microsoft Teams fungerar endast i desktopversioner av webbläsarna Edge och Chrome (det har Microsoft bestämt tillsvidare och är tyvärr inget som vi på Gleerups kan påverka). Logga in via din dator och se till att använda någon av dessa webbläsare så ska det fungera.
-
Hur kan jag hänvisa eleverna till ett särskilt avsnitt i läromedlet?
Varje artikel har ett unikt artikel-ID som du kan hänvisa till så att eleverna snabbt hittar rätt avsnitt.
Du hittar ID-nummer uppe till vänster på sidan.
Eleven kan själv skriva in aktuellt ID genom att ställa markören i rutan.
-
Hur markerar och kommenterar jag i Gleerups digitala läromedel?
Med markerafunktionen kan du markera nyckelord och viktiga begrepp och lägga till egna förklaringar och kommentarer. Se filmen hur du markerar och kommenterar i Gleerups digitala läromedel.
-
Hur ofta uppdateras Gleerups digitala läromedel?
Innehållet i Gleerups digitala läromedel uppdateras kontinuerligt så att du alltid har tillgång till ett aktuellt läromedel. I flera av läromedlen finns nya fördjupningar och övningar varje månad som har aktualitetskoppling. De tar upp aktuella händelser i vår omvärld och kopplar till det centrala innehållet i kursen. Större revideringar och uppdateringar i de digitala läromedlen görs i huvudsak under lov.