Äntligen ett läromedel i Idrott och hälsa för grundskolan! 

Idag är Idrott och hälsa i grundskolan långt ifrån ett enbart fysiskt ämne. Trots allt fler teoretiska inslag har det saknats läromedel i ämnet och idrottslärare har varit hänvisade att söka efter material på nätet. Idrottslärarna Danne Nilsson och Hannes Broomé är två av författarna bakom det första och enda digitala läromedlet i Idrott o hälsa på marknaden.


– Jag har själv under många år som idrottslärare känt ett stort behov av att ha ett läromedel i Idrott och hälsa. Med åren har ämnet blivit mer och mer teoretiskt och ibland har det varit svårt att hitta material kring flera olika områden inom ämnet, säger Danne Nilsson, idrottslärare på Björkebyskolan i Järfälla. 

Tillsammans med kollegan Hannes Broomé har han varit med och tagit fram det nya digitala läromedlet Gleerups Idrott och hälsa 7-9.

– Kursplanen utvecklas ständigt och lärare söker efter material och bollar idéer med varandra på internet. I det nya läromedlet har vi inspirerats av detta och samlat allt i ett och samma paket, säger Hannes Broomé, idrottslärare.

Lättare ta till sig film
Gleerups Idrott och hälsa för åk 7-9 bygger på det centrala innehållet i kursplanen. Alla delar behandlas i text, bild och på många ställen film. 

– Vi tror att eleverna många gånger har lättare att ta till sig en film än långa texter. Eleverna är vana att titta på film och tycker att det är roligt. Vi är framförallt nöjda med att läromedlet innehåller så många filmer, säger Hannes. 

– De många filmerna ger dessutom eleverna tillgång till genomgångar av flera olika moment även utanför undervisningen. De kan både förbereda sig inför lektionen och repetera efter lektionen med hjälp av en film, fortsätter Danne.

Kroppsideal och doping 
Läromedlet tar upp traditionella idrottsdelar som styrketräning och konditionsträning men här finns också material kring områden som kroppsideal, doping och stresshantering. 

– Det här är områden där det kan vara svårt att hitta material som idrottslärare. Varje avsnitt har också ett tillhörande lärarmaterial där vi ger förslag på lektionsinnehåll och andra tips att tänka på i undervisningen, säger Hannes. 

Praktiska genomgångar var som helst 
Med ett digitalt läromedel följer en mängd funktioner för både elever och lärare. Eleverna har bland annat möjlighet att genomföra självrättande tester till alla avsnitt i läromedlet. 

– Just att vi har möjlighet att ha med många filmer i vårt läromedel gör att eleverna får tillgång till praktiska genomgångar var som helst och när som helst. De kan vara i en helt annan lokal än läraren och ändå få tips på nya danssteg eller sitta hemma i vardagsrummet och få se hur bentagen i bröstsim ska utföras, säger Danne.

– Vi hoppas på att få ta del av många synpunkter, tankar och idéer från lärare som jobbar med materialet så att vi kan fortsätta utveckla Idrott och hälsa 7-9 till ett fantastiskt verktyg för alla idrottslärare, avslutar Danne och Hannes. 

Undervisar du i Idrott och hälsa?
Missa inga nyheter inom Idrott och hälsa. Prenumerera på Gleerups nyhetsbrev där du får information om nyheter, inbjudningar till evenemang samt tips och råd anpassat efter ditt område.

Vill du prova redan idag? Prova Gleerups Idrott och häls gratis i 30 dagar.