Digitala läromedel stort stöd på vård- och omsorgs-utbildningen

Det kan vara en utmaning för både elever och lärare att gå från ett traditionellt arbetssätt, med tryckta läroböcker, till att arbeta med digitala läromedel. För de som antar utmaningen finns mycket att vinna. På Sandvikens vuxenutbildning har man sett hur de digitala läromedlen blivit ett stort stöd för elever med annat modersmål och för elever med särskilda behov.Sandvikens vuxenutbildning, centrum för vuxnas lärande (CVL) har sedan i höstas använt Gleerups digitala läromedel inom vård- och omsorgs-utbildningen. Alla elever använder sina egna enheter – de arbetar med egna datorer, telefoner eller surfplattor. Vid ett besök på skolan var vi med på olika lektionspass och fick flera pratstunder med både lärare och elever.

Stöd för elever med annat modersmål
I kursen Äldres hälsa och livskvalitet har de flesta av eleverna ett annat modersmål än svenska. Läraren Anette Engström ser till att ord och begrepp förklaras ordentligt och diskuteras i klassen så att alla är med på vad de innebär. 

Eleverna uppskattar att de kan träna uttal med hjälp av uppläsningsfunktionen i de digitala läromedlen. Ibland använder de webbläsarens översättningsfunktion och läser läromedlet på sitt modersmål.

– Sammanfattningarna hjälper mig. Jag brukar börja med att läsa dem och läser sedan resten. Då blir det lättare att förstå, berättar Helene Andersson.

Stöd för elever med särskilda behov
Skolan har ett specialpedagogiskt centrum, SPC, med två speciallärare som finns tillgängliga för elever med läs- och skrivsvårigheter, adhd eller som av andra anledningar kan behöva individuellt stöd och hjälp med studieteknik.

– Vi märker att elever med läs- och skrivsvårigheter blir hjälpta av uppläsningen och av att kunna ändra läsinställningar, större eller mindre text, dyslexitypsnitt och annan bakgrundsfärg, säger speciallärare Kerstin Stenman.

– För mig som har dyslexi är många av funktionerna i de digitala läromedlen jättebra. Jag gillar att kunna få texten uppläst och att kunna ändra texten till dyslexitypsnitt, berättar eleven Sandra Andersson.

Digitala presentationer – lärarnas favoritfunktion
Lärarna på skolan använder de digitala läromedlen på olika sätt men sammantaget är de digitala presentationerna den mest använda funktionen bland dem. I samtliga läromedel inom vår vård- och omsorgsutgivning finns digitala presentationer till alla avsnitt.

– Jag brukar använda de digitala presentationerna och anatomiska bilder när jag presenterar nya avsnitt i kursen Medicin 1 eller Vård- och omsorgsarbete 1. Sedan övar eleverna själva hemma med hjälp av instuderingsfrågorna, berättar läraren Helena Westerlund Backhouse.

Fler pluggstunder när läromedlet finns med överallt
Eleven Joakim Duncker hade inte tidigare arbetat med digitala läromedel och tyckte det var tufft i början.

– Först var jag ganska negativ. Jag ville ha papper och bok så jag kunde hålla, bläddra och stryka under som vanligt, berättar han.

– Men sen har jag ändrat mig. När jag är ute och jobbar har jag ju alltid läromedlet med mig. I telefonen, plattan, datorn, det finns överallt. Jag brukar använda uppläsningen och lyssna på texten, fortsätter han.

Ett flertal elever berättar att de passar på att läsa extra när de får en stund över – på bussen eller tåget – det blir fler pluggstunder nu när läromedlet är med överallt.

Nyfiken på Gleerups digitala läromedel för gymnasiet? Prova gratis i 30 dagar