Flippat klassrum skapar tid för problemlösning i matteundervisningen

En ny granskning från Skolinspektionen visar att undervisningen i matematik i landets gymnasieskolor innehåller för lite problemlösning. Något som kan leda till att elever saknar nödvändiga färdigheter när de går vidare till högre studier och yrkesliv. Ett sätt att hitta tid för problemlösning i klassrummet är att arbeta med flippat klassrum i matematiken, något som gymnasieläraren Ingela Nilsson rekommenderar.  

Skolinspektionen har granskat kursen matematik 3c vid 33 olika gymnasieskolor på naturvetenskapsprogrammet och teknikprogrammet. Undersökningen visar att en tredjedel av skolorna ger eleverna för lite träning i att lösa matematiska problem.

Ingela Nilsson är gymnasielärare i matematik på Spyken i Lund. Hon använder Gleerups digitala läromedel, Exponent flipped, som bygger på arbetssättet flippat klassrum, där en förförståelse byggs upp innan lektionen.

– Den stora fördelen med att arbeta flippat i matematiken är att eleverna är pålästa när lektionen börjar. Då kan tiden på lektionen användas till att jobba med problem istället för med genomgångar, säger Ingela Nilsson.

– Det jag uppskattar mest med Exponent flipped är just att den innehåller så många bra filmer. Tidigare gjorde jag filmerna själv och det slipper jag nu, fortsätter Ingela. 

Ingela ger sina elever i läxa att se en film i Exponent flipped innan lektionen och att svara på frågorna som hör till filmen. 

– Innan lektionen ser jag på resultatvisningen som finns i det digitala läromedlet hur eleverna har klarat frågorna. Om det är någon uppgift de fastnat på går jag igenom den. Därefter kan jag använda tiden till att låta eleverna jobba med uppgifter eller problem på olika sätt, säger Ingela. 

Serien Exponent är ett matematikläromedel för gymnasieskolan. De digitala läromedlen i Exponent-serien finns i flippad version där filmer och interaktiva övningar lyfts fram medan långa texter döljs. Detta ger en bättre översikt och underlättar för de som arbetar med flippat klassrum. 

Vill du själv testa att flippa klassrummet med Exponent Flipped? Upptäck filmer, simuleringar och självrättande tester genom att prova Exponent Flipped gratis i 30 dagar. 
 

Läs mer om Skolinspektionens granskning