Konkreta tips och idéer till matematikundervisningen lockar många

I veckan avslutades vår turné med fortbildningsträffar för lärare i matematik som vi haft i Stockholm, Malmö och Göteborg. Det har varit välbesökta och mycket lyckade kvällar, fyllda med inspiration och möten. Vi passade på att få en pratstund med några lärare i minglet.

På fortbildningsträffarna bjuds det på idéer till matematikundervisningen och konkreta tips på hur alla elever ska få chansen att utforska och förstå matematiken med hjälp av det nya läromedlet Mondo matematik. 

Under kvällen håller författarna bakom Mondo matematik föreläsningar för respektive stadie och berättar om tankarna bakom Mondo. 

Vad tycker lärarna? 
Föreläsningarna var mycket uppskattade bland de många lärarna och gav inspiration. 

 – Innehållet i Mondo verkar mycket bra, säger Amra Dzindo, när vi fångar henne i minglet efteråt. 

Amra är mattelärare och förstelärare på högstadiet på Johannesskolan i Malmö. Hon lyssnade på föreläsningen om Mondo för högstadiet med författarna Jonas Hällebrand och Lisa Gustafson. 

– Jag tyckte att föreläsningen var riktigt bra. När jag tittar på Mondo så gillar jag framför allt de kommunikativa delarna, med bland annat par- och gruppuppgifter som ”Tillämpa förmågorna”. Det här är något som jag ofta saknar i många andra material, och jag vet att eleverna ofta behöver träna sig på detta. Det visar de nationella proven, säger Amra.
 

Uppskattar muntliga prov 
– Jag uppskattar också att det finns muntliga prov med bedömningsanvisningar, och att det finns många olika sätt att träna på resonemang. Dessutom är det tydligt utmärkt vilken förmåga som tränas. Så bra! säger Amra.  


Bra balans 
– Mondo verkar ha en bra balans mellan olika typer av uppgifter, både praktiska övningar, kommunikation och färdighetsträning, säger Joanna Haddad, som deltog på föreläsningen om Mondo F-6 med författaren Åsa Brorsson.

Joanna jobbar i lågstadiet på Sofielundsskolan i Malmö och är nyfiken på flera olika saker som verkar riktigt bra i Mondo. 

– Att materialet följer Mattelyftet och författaren Åsa Brorsson är handledare där är jättebra, likaså att hon är påläst inom den senaste forskningen och materialet inspirerat av det, säger hon. 

– Framför allt uppskattar jag betoningen på hur viktig kommunikationen i klassrummet är avslutar Joanna. 

Tanken bakom Mondo 
Också författarna som medverkade var mycket nöjda med träffarna. 

– Det är roligt att höra att Mondo tas så väl emot. Flera har kommenterat att de är jättesugna på börja använda det, säger Lisa Gustavsson. 

– Tanken med Mondo matematik är att placera matematiken i ett sammanhang. Min önskan har varit att skapa ett material som bygger på aktuell forskning och som förenar färdighetsträning, problemlösning och praktiskt arbete med diskussioner och reflektioner på ett naturligt sätt, avslutar Åsa Brorsson .

Mondo matematik finns både för F-6 och 7-9.
Läs mer om Mondo matematik