Succé för Gleerups användardag – om digital lärarvardag i hela landet

I förra veckan var det dags för Gleerups första användardag. Det blev precis som vi hoppats en mycket uppskattad dag. 130 av våra användare fick chansen att byta erfarenheter om sitt arbete med interaktiva böcker i undervisningen och ta del av spännande seminarium. För dagen höll vi till i den spännande och kreativa miljön på Tekniska museet i Stockholm. En perfekt plats för samtal om teknik och lärande. Dagen bjöd på både forskarperspektiv och användaperspektiv utifrån att arbeta digitalt i skolan. 

– Den interaktiva boken är mycket mer än en bok. Vi har satt upp mål i lärarlaget för att använda interaktiviteten fullt ut med alla funktioner så att vi till exempel kan samplanera och dela, berättade Ingrid Carlsson från Björkebyskolan i Järfälla.  

Stödjer elever med funktionsnedsättning
Anders Ullberg, lärare på Geijerskolan i Sundvall berättade om sina erfarenheter kring hur interaktiva böcker stödjer elever med funktionsnedsättning:

– Våra elever har bland annat behov av rutiner, intrycksreduktion och stödstrukturer. Med de interaktiva böckerna kan de fokusera på sin undervisning. 

Marcus Ander, konceptutvecklare på Gleerups, berättade om delafunktionen i de interaktiva böckerna och gav en första preview av Gleerups Dela-sajten, där lärare kan dela egenskapat material, som kommer att lanseras senare i år.   

Vad kommer efter en-till en?
Under dagen gavs flera trendspaningar om framtidens skola. 

– Det är inte självklart hur nästa steg ser ut. Men det som inte finns i mobilen finns inte, menade Mats Östling, IT-strateg, om den fortsatta utvecklingen av skolans digitalisering. 

Håkan Fleischer, fil dr i pedagogik, pratade om elevers digitala kompetens: 
– Digital kompetens innebär både praktisk användning av teknik och att förstå och se möjligheterna md IT. Vi måste ge elever förmåga att använda IT på ett kreativt och kritiskt sätt för att kunna fördjupa sina ämneskunskaper.  Digital revolution
Dagen avslutades med rundtur i Tekniska museets svindlande utställning ”Den digitala revolutionen” och därefter ett mingel inne i muséet.  

– En härlig dag med mycket att spinna vidare på, twittrade en av deltagarna.

Vi på Gleerups tar med oss värdefulla idéer och tankar och massor av inspiration från alla som deltog och planerar redan för att upprepa succén nästa år, håll utkik! 

Läs mer om Gleerups interaktiva böcker 

Läs mer om de som använder Gleerups interaktiva böcker