Succé för nya Mattekojan som ger eleverna god taluppfattning

Nya Mattekojan hjälper eleverna förstå grundläggande matematik och passar perfekt i min klass! Möt läraren Christina Fridh som uppskattar seriens tydlighet och progression. Böckernas sagotema väcker elevernas intresse och extrauppgifter gör det enkelt att nivåanpassa för elever som behöver utmanas i sina färdigheter.

– Jag känner att Mattekojan passar perfekt i min klass! Boken är tydlig och eleverna har fått en bra grund att stå på. Förra året när jag kollade av bedömningsstödet så visade det att eleverna hade befäst begreppen och visade på en god taluppfattning, säger läraren Christina Fridh.

Christina undervisar i en 1-2:a i Tottarps skola och använder nya serien Mattekojan som har stort fokus på förståelse och taluppfattning. Begrepp gås noggrant igenom och metoder och strategier arbetas in i de lägre talområdena.  

 Jag känner att Mattekojan passar perfekt i min klass! Boken är tydlig och eleverna har fått en bra grund att stå på.
Christina Fridh, Tottarps skola

 

– Progressionen i böckerna ligger på en lagom nivå, den känns inte för lätt, utan vi får stanna kvar vid vissa kapitel för att befästa, säger Christina. 

– Jag tycker det är bra att vartannat kapitel känns lite lättare med ett innehåll som skiljer sig, till exempel mönster eller diagram. Jag tror eleverna behöver detta för att inte tappa orken, fortsätter hon. 

Sagotema väcker intresse
Mattekojans böcker har ett sagotema och utspelar sig i olika miljöer i naturen. Eleverna får följa grodan Gugge, humlan Sum-Sum och deras vänner på äventyr på ängen, vid vattnet och i skogen.

– Mina elever var väldigt sugna på att börja i tvåans bok, den låg synlig i klassrummet så de hade varit och kollat lite på den. Vi var färdiga med ängen och ville bekanta oss med djuren i vattnet, säger Christina.  
 

Uppgifter för elever som behöver utmanas
I elevboken finns Träna med Gugge som kan användas som extrasidor eller repetition, och Utmana Sum-Sum som kan användas som extrauppgifter för elever som behöver utmanas i sina färdigheter.

– Jag upplever att utmana-sidorna ligger på en lagom nivå för de starka eleverna. Jag låter de svaga eleverna räkna de två första sidorna i varje mål. De har inte uthållighet att räkna alla fyra sidor utan fortsätter i sådana fall med det digitala så att de inte behöver skriva, säger Christina. 
 

Fantastisk lärarhandledning med mycket tips
I lärarhandledningen finns sagorna om Gugge och Sum-Sum, didaktiska tips, problemlösning och laborativa aktiviteter. Här finns också stöd i hur du kan förenkla och utmana för att anpassa undervisningen till alla dina elever. 

– Måste säga att lärarhandledningen är fantastisk! Jag har nog aldrig haft en så gedigen lärarhandledning där det finns så mycket tips att tillgå, avslutar Christina.

Superpaket inför ht 2023

Många lärare och elever har redan upptäckt Mattekojan och hur bra den fungerar i undervisningen. Nu vill vi låta ännu fler få chansen att börja undervisa med Mattekojan hösten 2023. Därför bjuder vi på vårterminens böcker och lärarstöd till årskurs 1 när du beställer till höstterminen.

Läs mer 

03 Apr 2023