Var femte elev kränkt i skolan

Var femte elev har blivit kränkt i skolan det senaste året enligt Friendsrapporten 2013, i vilken 36 698 barn har svarat på frågor om mobbning i skolan. Rapporten visar att var femte elev (17 %) har blivit utsatt för kränkningar av en annan elev. I årskurs 3 till 6 är kränkningarna vanligast (23%), och sju procent angav även att de blivit kränkta av skolpersonal.


​”Det viktigaste är att vuxna som får kännedom om kränkningar agerar och tar tag i problemet. För att kunna göra det krävs kunskap i dessa frågor samt att skolorna får rätt förutsättningar för att jobba långsiktigt mot mobbning. Trygghet i skolan är en förutsättning för att barn ska kunna lära sig”, säger Lars Arrhenius, generalsekreterare på Friends.


Här kan du läsa hela Friendsrapporten 2013
Se inslag om rapporten och mobbning i TV4 Nyheterna


Tips på fördjupning!
Gothia Fortbildning arrangerar konferensen Sociala medier i skolan  -  att förebygga och hantera kränkningar och mobbning på nätet i Malmö den 18 september. Några av de mest erfarna personerna i landet kommer tillsammans att belysa ämnet utifrån olika perspektiv. Hur ska skolan hantera sociala medier på bästa sätt? Vem är ansvarig om det sker kränkningar på nätet och hur kan vi förebygga och stoppa det som sker?
 

Det finns många åsikter om vad unga gör på nätet. Massmedierna fylls av larmrapporter och varningar kring nätmobbning och sexuella övergrepp. Hur ska man förhålla sig till ungas nätanvändning? Vilka krav är rimliga att ställa? Vilka regler ska gälla?

 
Se också Elza Dunkels uppskattade och högaktuella bok Vad gör unga på nätet?.