Stjärnfamiljejuridik

Erik Mägi, Lina-lea Zimmerman
Bok

Produkten har utgått. Använd gärna menyn eller sökfunktionen för att hitta det du söker.

Vi säljer ej till elever/privatpersoner, läs mer här
Produkt

Det finns många olika familjekonstellationer. Familjejuridiken är dock inte lika för alla. Den grundar sig på antaganden om hur människor lever och bör leva, vilket påverkar dem som inte följer normen. Det betyder att det finns människor som har svårare att bilda familj på ett rättsligt säkert sätt.

Denna bok har flera syften. Ett är att introducera läsaren i svensk familjelagstiftning i stort. Ett annat är att inkludera ett brett spektrum av familjer. Ett tredje syfte är att synliggöra de normer som hittills har styrt lagstiftningen och genom det ge en utgångspunkt för förändring. Ett fjärde är att visa hur man utifrån dagens förutsättningar trots allt kan skapa rättsligt skydd för olika former av familjer.

Boken är indelad i sex delar. De första fyra behandlar centrala familjejuridiska teman: ekonomi, bostad och arv; att få barn och bli erkänd som förälder; förhållanden mellan barn och förälder samt namn. Nästa del består av en normkritisk diskussion och den sista presenterar juridiska strategier för olika familjekonstellationer.

Stjärnfamiljejuridik riktar sig i första hand till studenter, men är också viktig för yrkesutövande, inom både juridik och andra professioner. Den kan också med stor fördel användas av privatpersoner som önskar stöd för att kunna skapa rättslig trygghet för sin familj.

Erik Mägi är jurist och undervisar på Göteborgs universitet.

Lina-lea Zimmerman är beteendevetare och teaterpedagog och arbetar bland annat som projektledare.

  • Artikelnr: 40690265
  • Sidor: 384
  • Upplaga: 1.1
  • Utgivningsår: 2015
Recensioner

"Jag vill uttrycka min beundran för det av författarduon Erik Mägi (jurist) och Lina-lea Zimmerman (beteendevetare och teaterpedagog) åstadkomma arbetet som får den i andra sammanhang många gånger ytterst konservativa familjerätten att omfatta regler för dem som av olika anledningar befinner sig utanför området för traditionella kärnfamiljer. /.../ Boken är väldisponerad, men dock skriven på ett språk som förutsätter att läsaren besitter i vart fall elementära juridiska förkunskaper. Den uttalade målgruppen är också studenter och yrkesverksamma inom det vida och ytterst viktiga familjerättsliga området."

Sven Martinger, BTJ-häfte nr 24, 2015