Fantasi och skrivarglädje med Katarina Genar – förstapris i Ord & Äventyr skrivtävling

Fantasin flödar och skrivarglädjen sprudlar när eleverna på Mellanvångsskolan i Staffanstorp deltar i en spännande skrivarverkstad med författaren Katarina Genar. Ett efterlängtat förstapris som klassen vunnit i Ord & Äventyr skrivtävling under våren. 

Eleverna i klass 3B på Mellanvångsskolan i Staffanstorp var både entusiastiska och förväntansfulla inför att vara med i Ord & Äventyr skrivtävling. 

– De var supertaggade och ivriga att komma igång med skrivandet, säger läraren Susanne Bengtsson.

I klass 3B valde eleverna att skriva individuellt eller i par i tävlingen. Flera tyckte att det var särskilt givande att kunna inspireras av varandras idéer och skapande.

– Det var inte bara kul att skriva, det var jätteroligt! beskriver en av eleverna skrivtävlingen.

Förstapriset – en spännande skrivarverkstad 
Nu har klassen vunnit skrivtävlingens förstapris, ett författarbesök och en spännande skrivarverkstad med Katarina Genar, författare till Ord & Äventyr läseböcker, och också till en rad populär barn- och ungdomsböcker.

Det märks att Katarina Genar inte är okänd bland eleverna, många av dem har redan läst flera av hennes böcker. När Katarina läser högt ur en av böckerna är det knäpptyst i klassrummet.

– Det bästa med att få skriva är att få vara i en annan värld, säger Katarina entusiastiskt, till eleverna.

Skapa en gemensam berättelse 
Sedan är det dags att gemensamt skapa en berättelse. Genom att använda den första meningen på tavlan får eleverna bygga vidare på historien. Katarina uppmuntrar dem att använda alla sina sinnen för att göra berättelsen mer levande. Hur doftar det? Vad hör vi? Genom att aktivera alla sinnen växer en spännande berättelse fram, och snart har klassen tillsammans skrivit det första kapitlet.

– Det är fantastiskt att se eleverna när de får tillfälle att uttrycka sig genom skrivandet. Här finns ingen gräns för idéer, säger Katarina.

– Det här blir en minnesvärd dag för alla. Det är så roligt att många av eleverna verkligen kommer igång i sitt skrivande, även de som brukar ha svårt för att komma igång i vanliga fall, säger Susanne.
  

Det här blir en minnesvärd dag för alla. Det är så roligt att många av eleverna verkligen kommer igång i sitt skrivande, även de som brukar ha svårt för att komma igång i vanliga fall.

Böcker portaler till andra världar 
Eleverna har även förberett frågor till Katarina om hur det är att vara författare, antalet böcker hon har skrivit, och till och med om hennes favoritmat och favoritfärg.

– Böcker fungerar som portaler till andra världar, och det är därför jag älskar att läsa. På samma sätt är skrivandet för mig som att skapa mitt eget universum där jag får bestämma reglerna, förklarar Katarina.

 

Skrivtävlingen lockade tusentals
Ord & Äventyr skrivtävling fick en fantastisk respons och lockade ca 8000 elever från 400 skolor.

– Vi är överväldigade av den otroliga responsen på skrivtävlingen och vill passa på att tacka alla elever och lärare som har deltagit och skickat in sina bidrag, säger Jessica Nööjd Eklund, läromedelsutvecklare på Gleerups. 

– Det är så inspirerande att se hur många som har deltagit och ett stort erkännande för elevernas engagemang i skrivandet, fortsätter hon. 

 

Vinnare av förstapriset  i Ord & Äventyr skrivtävling 2023

Förstapriset i Ord & Äventyr skrivtävling, ett författarbesök och en skrivarverkstad med Katarina Genar gick till en klass i varje årskurs: 

  • Klass 1A på Ljungfälleskolan i Växjö 
  • Klass 2 på Gunnarsboskolan i Mullsjö 
  • Klass 3B på Mellanvångsskolan i Staffanstorp

Nyfiken på Ord & Äventyr?

Katarina Genar är författare till läseböckerna i den populära serien Ord & Äventyr för åk 1-3. 

Jobbar du inte redan med serien men är nyfiken på läromedlet? Läs mer, bläddra i smakprov och titta på filmer.

Läs mer 

31 Maj 2023