Nytt digitalt läromedel möter sfi-undervisningens utmaningar

Heterogena undervisningsgrupper, löpande intag till sfi-kurserna och studerande som byter kurs eller studieväg ställer höga krav på sfi-undervisningen och de undervisningsmaterial och läromedel som används. Nu kommer “Träna och testa sfi”, ett alldeles nytt digitalt material med övningar och nivåtester som hjälper sfi-lärare att hantera de utmaningar som de ställs inför dagligen.  

– Att ha undervisningsgrupper där deltagarna kan variera från lektion till lektion och där de studerande har olika bakgrund och varierande språkkunskaper ställer oerhört höga krav på den som undervisar, säger Lars Åkerblom, affärsområdeschef utveckling digitala läromedel, Gleerups. 

Passar alla oavsett nivå
Träna och testa sfi är ett digitalt material med övningar och nivåtester för alla sfi-kurser och studievägar. Inom varje nivå finns övningar som tränar olika färdigheter, till exempel läsa, skriva, lyssna och tala. Läraren gör enkelt anpassningen efter varje individ.

– De studerande kommer lätt åt en mängd övningar, och kan nå dem både hemma och under lektionerna. Byter någon kurs eller studieväg fungerar det alldeles utmärkt att arbeta vidare med samma material, säger Lars Åkerblom. 

– Har du en grupp studerande med varierande kunskaper i svenska är detta ett utomordentligt övningsmaterial. Alla kan arbeta med samma material men på den nivå som varje individ befinner sig på, fortsätter han. 

Träna svenska var och när som helst
Övningarna är optimerade för mobiltelefoner så att man kan träna svenska var och när det passar. 

– Mobiler är flitigt använda i sfi-grupper medan tillgången till datorer och plattor är väldigt varierande. När vi tagit fram detta övningsmaterial har det därför varit väldigt viktigt att det ska fungera optimalt på just mobiler, säger Lars Åkerblom.

Lätt att arbeta självständigt
Majoriteten av övningarna är självrättande, vilket ger de studerande omedelbar respons. 

– Ska man kunna träna svenska var och när som helst är det viktigt att det är lätt att jobba självständigt. Man ska få direkt återkoppling på om man svarat rätt eller fel, säger Lars Åkerblom. 

Nivåtester underlättar lärarnas arbete 
Lärarmaterialet innehåller också färdiga nivåtester att använda som till exempel ingångstest och vid gruppindelningar. 

– Nivåtesterna är en oerhörd resurs för alla sfi-enheter! Att avgöra vilka nivåer de studerande befinner sig på kan ofta vara svårt och med nivåtesterna underlättas det arbetet avsevärt, avslutar Lars Åkerblom. 

Läs mer om Träna och testa sfi

19 Feb 2019