Aldrig varit så kul att undervisa i matte som nu!

Med nya Gleerups matematik tillåts eleverna att utvecklas på sin egen nivå och läromedlet sparar tid för läraren som inte längre behöver komplettera med egna filmer och extrauppgifter. Vi besökte en mattelektion på Oxievångsskolan.  


 
En höstdag i november hälsar vi på i en klass i årskurs 9 på Oxievångsskolan i Malmö, på en mattelektion med läraren Henrik Ivarsson. Henrik undervisar i matematik och i hemkunskap i årskurs 7-9. 

Den här terminen började Henrik och hans elever jobba med Gleerups digitala matematik för 7-9. Just nu håller de på med områdena Algebra och ekvationer och eleverna är i full gång med att lösa uppgifter kring andragradsekvationer och kvadratrötter.

– Den största utmaningen i matteundervisningen är ju att kunna möta alla olika nivåer i en klass. Man ska kunna tillgodose så många olika behov, säger Henrik. 

– I den här klassen är de flesta studiemotiverade. Även de som är lite svagare vill för det mesta jobba! säger Henrik. 

Utforskar läromedlet tillsammans med eleverna
Henrik valde att inte själv sätta sig in helt i det nya läromedlet innan höstterminen.  Utan tillsammans med eleverna utforskar han efterhand fler och fler saker. Eleverna upptäckte till exempel själva att det finns specialtecken för matte att använda direkt i läromedlet. 

Filmerna väldigt bra!
Henrik brukar köra genomgångar i hela klassen inför nya områden, och rekommenderar sedan eleverna att de tittar på filmerna som repetition hemma. 

– Filmerna tycker jag är väldigt bra!  Förut länkade jag till youtube-filmer, men det tog det jättelång tid att säkerställa och kolla allt först. Här vet man ju att filmerna är bra och följer kursplanens innehåll, säger Henrik.

Bra med tre olika nivåer
Nya Gleerups matematik 7-9 består till största delen av interaktiva självrättande digitala uppgifter på tre svårighetsnivåer. 

– Jag gillar att det finns tre olika nivåer, säger Vanessa.  

– Och textuppgifterna om det område man håller på med tycker jag man lär sig bra av, fyller Emma i. 

– Och så att det kommer upp både svar och lösningar på uppgifterna. Så man får tips på hur man kan tänka, fortsätter hon.

Henrik tycker också att en av de bästa fördelarna med Gleerups matematik är de tre nivåerna, och att det står att nivå 1 är ungefär E-nivå.  Nivå 3 behöver man ju inte jobba med.  Men när några elever kämpar med det vill resten också jobba!

Har aldrig varit så roligt att undervisa i matte som nu

– Det har faktiskt aldrig varit så roligt att jobba med matte som det är nu!  Med det här sättet. Jag tror att det är läromedlet som gör mycket, som tillåter att de utvecklas på sin egen nivå, säger Henrik. 

Enkel tydlig struktur 
Gleerups nya matematik har en enkel och tydlig struktur. Varje delavsnitt innehåller teori, gruppuppgift, övningar och "Träna mera". I varje avsnitt finns en lista över avsnittets begrepp med förklaringar. 

– Och så gillar jag att det är sån jäkla struktur i Gleerups matte!  Det är uppbyggt på samma sätt hela tiden. Jag har frågat eleverna om de tycker att det är tråkigt, men de tycker de inte.  De är såhär de vill ha det i matte, säger Henrik. 

Börjar förstå mer matte nu
– Det känns som jag börjar förstå mer i matte nu, säger Sofia. Jag tycker att det är bra med de olika nivåerna att man kan bestämma vilken nivå man vill jobba med i olika kapitel.

Det har faktiskt aldrig varit så roligt att jobba med matte som det är nu!  Med det här sättet. Jag tror att det är läromedlet som gör mycket, som tillåter att de utvecklas på sin egen nivå.

Henrik Ivarsson, Oxievångskolan 

 

 

Uppskattar direkt återkoppling 
Linn berättar att hon inte tycker det är så kul med matte. 
– Men det är bra att jobba digitalt!  Bäst är att man får svar direkt så man snabbt vet vad som är rätt. 

Gustav däremot gillar matte som ämne.  Det som är bra i Gleerups matte tycker han är förslagen på lösningar så att man kan jämföra hur man själv gjort. 

– Det känns som eleverna lär sig något nytt varje gång, säger Henrik. 

Och även om matte inte är alla elevers favoritämne så gillar de allra flesta att jobba med nya digitala matten. En extra kul grej är ju att de kan rapportera in till Gleerups om de hittar fel. Och att det rättas till snabbt!

Många utmanande uppgifter och mycket kvar att utforska
Henrik tycker också att det är bra att det finns så många uppgifter, att han slipper komplettera med annat. Och att utmaningarna kommer tidigt är bra, så att fler börjar nosa på svårigheterna direkt. 

–  Eleverna sporras av det!  Vissa går hem och över extra för att klara den svårare nivån. 

Det är ju också lätt att gå tillbaka och repetera vad man gjort tidigare, eftersom alla årskurser finns i samma läromedel.  

– Det känns kul att det är mycket kvar för mig att utforska i Gleerups matematik. Det är ibland eleverna som visar mig, och det är ju bara roligt!

Nya Gleerups matematik 7-9

•  Interaktiva, självrättande uppgifter i tre svårighetsnivåer
•  Kommunikativa gruppuppgifter där eleverna får träna alla förmågor
•  Filmade teorigenomgångar som ger en grundläggande förståelse
•  Självrättande diagnoser och självbedömningar
•  Fylligt lärarmaterial med muntliga och skriftliga prov och planeringstips

13 Jan 2020