Hitta varje elevs nivå och jobba med förmågorna

Tunaskolan i Lund har under flera år utmärkt sig med framgångsrika elever som vunnit flera olika matematiktävlingar. Sedan höstterminen arbetar läraren Lotta Bjerre med Mondo matematik i sin sjua. Hon beskriver Mondo som utmanande och tydlig och är mycket nöjd med att boken har fokus på förmågorna.– Jag är mycket positiv, framförallt för att Mondo matematik håller så hög kvalitet. Kul att den är utmanande. Jag har vissa elever som behöver motiveras extra, säger Lotta.

Vi besöker Lotta och hennes sjua när de jobbar med avsnittet bråk och procent. 

Utmaning att hitta varje elevs nivå
Mondo matematik är ett helt nytt läromedel som är tydligt förankrat i det centrala innehållet och strukturerat så att det är lätt att individanpassa undervisningen. 

– En av de största utmaningarna när man undervisar i matematik är hitta varje elevs nivå. Undervisningen ska ju passa alla 30 elever i klassen. Det blir lätt fokus på dem som inte har så lätt för matte. Då är det tacksamt med Mondo att det finns så mycket material som gör att även de som behöver utmaning känner sig utmanade, säger Lotta. 

– För att få en gemensam start på ett område brukar vi titta på de genomgångsfilmer som finns i lärarwebben, fortsätter hon. 

Grundkurs i tre olika nivåer 
I Mondo matematik har grundkursen tre olika svårighetsnivåer, det ger möjligheter för alla att jobba på sin nivå. 

– I klassen finns många ambitiösa elever som vill satsa. Eleverna väljer själva vilken nivå de vill jobba på, säger Lotta. 

– Jag gillar Mondo för att det finns olika nivåer. Då blir det mer individuellt, säger Elin, en av tjejerna i klassen.

– De riktigt duktiga får utmaning på nivå tre. De flesta i klassen jobbar på nivå två eller tre. De jobbar huvudsakligen med en nivå men måste inte göra alla uppgifter på en nivå innan de går vidare. Ibland kan jag behöva styra in dem på en annan nivå än den de valt, säger Lotta. 

Alfred är en av eleverna som uppskattar att man får bestämma själv på vilken nivå men vill jobba. 

– Läxorna är lagom långa. När jag gör läxorna blir det bra repetition, säger Alfred. 

Visa att man har förstått
– En annan utmaning man har som lärare är att få eleverna att förstå att det är kvalitet som räknas. Det vill säga inte antalet tal de hinner räkna, utan att de kan visa att de har förstått hur, säger Lotta. 

I Mondo finns kapiteldiagnoser i två nivåer där eleven utvärderar grundkursens innehåll. Sedan kan de öva mer på samma nivå eller fortsätta med fördjupningsuppgifter.

– Diagnosen efter kapitlet gör eleverna i sin egen bok i skolan och lämnar in, säger Lotta. 

– Fördjupningen är tuff. De som kommit långt tycker att den är rolig. Det är bra att hänvisa hit för de som behöver mer, säger Lotta. 

Jobbar tillsammans 
Alice och Adrina jobbar mycket tillsammans under matematiklektionerna. 

– Jag gillar att jobba tillsammans. Mondo är bättre än boken vi hade tidigare för den är svårare och mer utmanade, säger Alice. 

– Man kan välja nivå och den förklarar bra, säger Linus.

Fokus på förmågorna 
Forskning har visat att delaktighet och initiativförmåga är viktigt för matematikinlärningen. I det unika avsnittet Tillämpa förmågorna får eleven träna förmågorna i ett sammanhang där nyttan med att använda matematik blir tydlig.

– Om jag skulle beskriva Mondo med tre ord skulle jag säga utmanande, tydlig och anpassad till Lgr 11. Jag värdesätter att läromedlet löper hela vägen enligt styrdokumenten och att fokus ligger på förmågorna som man bedömer efter, avslutar Lotta. 

Nyfiken på Mondo Matematik? 
Läs mer om Mondo matematik 7-9

Möt författarna till Mondo matematik 7-9 som tipsar om hur man kan arbeta med Mondo coh få tips på hur man kan träna inför nationella proven med Mondo matematik.
 

 

Hitta läromedel för just ditt område


F-klassÅrskurs 1-3 Årskurs 4-6Årskurs 7-9Gy & Vux Högskola
 

Prova Gleerups
digitala läromedel

Gleerups digitala läromedel bygger på våra mest populära serier. Här finns samma fylliga faktainnehåll som i de tryckta läromedlen – och oerhört mycket mer! Prova kostnadsfritt och upptäck alla möjligheter!

Vinn författarbesök och fika till hela klassen!

Var med i vårens skrivtävling för årskurs 1-3! Låt dina elever skriva som riktiga författare. Skicka in dina tävlingsbidrag senast den 28 april och tävla om många fina priser för alla årskurser!

Läs mer om tävlingen

Tillgänglighet i fokus 

Läromedel som alltid är uppdaterade och möjligheten att anpassa dem efter olika elevers behov vägde tungt när Kirsebergsskolan i Malmö valde Gleerups digitala läromedel.

Tips för en smidig terminsstart 

Något av det viktigaste är att inkludera eleverna, menar läraren Niklas Garnham som delar med sig av sina bästa tips för att dra mesta möjliga nytta av de digitala läromedel redan från terminsstart.


Hjälpen är bara ett klick bort

Gleerups support och kundservice hjälper dig mer än gärna!


Läromedelstipset

Gleerups läromedelsutvecklare tipsar om det allra bästa med olika läromedel för just din undervisning.

 

Vår målsättning är att Gleerups läromedel ska ge det bästa tänkbara stödet för framgångsrikt lärande i skolan. Därför utvecklar vi dem i ett nära samarbete med elever, lärare och skolledare runt om i landet. När vi testar och utvärderar digitala läromedel tar vi hjälp av pilotskolor och pilotklasser. Gleerups erbjuder även ett brett utbud av kurslitteratur för universitet och högskola. Välkommen att titta runt, och hör gärna av dig om du har några frågor!