Nytt digitalt läromedel möter sfi-undervisningens utmaningar

Heterogena undervisningsgrupper, löpande intag till sfi-kurserna och studerande som byter kurs eller studieväg ställer höga krav på sfi-undervisningen och de undervisningsmaterial och läromedel som används. Nu kommer “Träna och testa sfi”, ett alldeles nytt digitalt material med övningar och nivåtester som hjälper sfi-lärare att hantera de utmaningar som de ställs inför dagligen.  

– Att ha undervisningsgrupper där deltagarna kan variera från lektion till lektion och där de studerande har olika bakgrund och varierande språkkunskaper ställer oerhört höga krav på den som undervisar, säger Lars Åkerblom, affärsområdeschef utveckling digitala läromedel, Gleerups. 

Passar alla oavsett nivå
Träna och testa sfi är ett digitalt material med övningar och nivåtester för alla sfi-kurser och studievägar. Inom varje nivå finns övningar som tränar olika färdigheter, till exempel läsa, skriva, lyssna och tala. Läraren gör enkelt anpassningen efter varje individ.

– De studerande kommer lätt åt en mängd övningar, och kan nå dem både hemma och under lektionerna. Byter någon kurs eller studieväg fungerar det alldeles utmärkt att arbeta vidare med samma material, säger Lars Åkerblom. 

– Har du en grupp studerande med varierande kunskaper i svenska är detta ett utomordentligt övningsmaterial. Alla kan arbeta med samma material men på den nivå som varje individ befinner sig på, fortsätter han. 

Träna svenska var och när som helst
Övningarna är optimerade för mobiltelefoner så att man kan träna svenska var och när det passar. 

– Mobiler är flitigt använda i sfi-grupper medan tillgången till datorer och plattor är väldigt varierande. När vi tagit fram detta övningsmaterial har det därför varit väldigt viktigt att det ska fungera optimalt på just mobiler, säger Lars Åkerblom.

Lätt att arbeta självständigt
Majoriteten av övningarna är självrättande, vilket ger de studerande omedelbar respons. 

– Ska man kunna träna svenska var och när som helst är det viktigt att det är lätt att jobba självständigt. Man ska få direkt återkoppling på om man svarat rätt eller fel, säger Lars Åkerblom. 

Nivåtester underlättar lärarnas arbete 
Lärarmaterialet innehåller också färdiga nivåtester att använda som till exempel ingångstest och vid gruppindelningar. 

– Nivåtesterna är en oerhörd resurs för alla sfi-enheter! Att avgöra vilka nivåer de studerande befinner sig på kan ofta vara svårt och med nivåtesterna underlättas det arbetet avsevärt, avslutar Lars Åkerblom. 

Läs mer om Träna och testa sfi

 

Hitta läromedel för just ditt område


F-klassÅrskurs 1-3 Årskurs 4-6Årskurs 7-9Gy & Vux Högskola
 

Prova Gleerups
digitala läromedel

Gleerups digitala läromedel bygger på våra mest populära serier. Här finns samma fylliga faktainnehåll som i de tryckta läromedlen – och oerhört mycket mer! Prova kostnadsfritt och upptäck alla möjligheter!

Vinn författarbesök och fika till hela klassen!

Var med i vårens skrivtävling för årskurs 1-3! Låt dina elever skriva som riktiga författare. Skicka in dina tävlingsbidrag senast den 28 april och tävla om många fina priser för alla årskurser!

Läs mer om tävlingen

Tillgänglighet i fokus 

Läromedel som alltid är uppdaterade och möjligheten att anpassa dem efter olika elevers behov vägde tungt när Kirsebergsskolan i Malmö valde Gleerups digitala läromedel.

Tips för en smidig terminsstart 

Något av det viktigaste är att inkludera eleverna, menar läraren Niklas Garnham som delar med sig av sina bästa tips för att dra mesta möjliga nytta av de digitala läromedel redan från terminsstart.


Hjälpen är bara ett klick bort

Gleerups support och kundservice hjälper dig mer än gärna!


Läromedelstipset

Gleerups läromedelsutvecklare tipsar om det allra bästa med olika läromedel för just din undervisning.

 

Vår målsättning är att Gleerups läromedel ska ge det bästa tänkbara stödet för framgångsrikt lärande i skolan. Därför utvecklar vi dem i ett nära samarbete med elever, lärare och skolledare runt om i landet. När vi testar och utvärderar digitala läromedel tar vi hjälp av pilotskolor och pilotklasser. Gleerups erbjuder även ett brett utbud av kurslitteratur för universitet och högskola. Välkommen att titta runt, och hör gärna av dig om du har några frågor!

 

 

19 Feb 2019