Ord & Äventyr ökar elevernas läslust

På Blackebergsskolan i Bromma arbetar hela lågstadiet med den populära serien Ord & Äventyr. Lärarna uppskattar seriens kooperativa övningar, gedigna lärarstöd och färdiga läxuppgifter medan eleverna fångas av den spännande berättelsen och tar till sig kunskaperna på ett mer engagerat sätt.

– Att jobba med Ord & Äventyr har jättemånga positiva delar och berättelsen fångar ju eleverna. De tycker den är jättespännande och många vill ju läsa vidare både hemma och i skolan, säger Malin Gustafsson, lärare i tvåan.

Kollegan Josefina Engström undervisar i årskurs ett.

– Det roligaste med att undervisa på lågstadiet är att få se en så tydlig utveckling. Från att eleverna knappt har kunnat några bokstäver eller bokstavsljud till att de faktiskt kan läsa längre texter och utifrån det svara på frågor i arbetsboken. Där har vi haft stor hjälp av Ord & Äventyr, säger Josefina. 

Heltäckande genomtänkt material
Valet av Ord & Äventyr till hela lågstadiet kom efter att lärarna fått titta igenom olika läromedel och sedan rösta. 

– Det var Ord & Äventyr som de flesta ville ha. Det är ett bra material och känns heltäckande och genomtänkt, säger Josefina.

– Att jobba med Ord & Äventyr har jättemånga positiva delar och berättelsen fångar ju eleverna. De tycker den är jättespännande och många vill ju läsa vidare både hemma och i skolan.
Malin och Josefina, lärare 

Veckans bokstav

I årskurs ett har de alltid gemensam genomgång av veckans bokstav med Ord & Äventyr. 

– Jag tycker att det digitala lärarstödet är jättebra och använder mig mycket av det! Som när jag tar fram bokstavsbilderna och låter eleverna gissa vilken bokstav vi ska jobba med, säger Josefina. 
 
Josefina läser kapitlet som högläsning i klassen och brukar ta fram sidan hon läser från det digitala lärarstödet så att eleverna ser bilden och rubriken. 

– Klassen jobbar sedan enligt EPA där de får tänka själva först. Vad tror ni händer nu? Och sedan i par och så sist alla tillsammans och så tittar vi på bilderna, säger Josefina.

Flera nivåer gör det lätt att differentiera 
Läsebok och uppgifter på flera nivåer i arbetsboken och i den digitala elevträningen i Ord & Äventyr gör det lätt att differentiera undervisningen.

– Utmaningen som lärare på lågstadiet är ju det här att kunna möta alla olika nivåer i en klass, säger Malin. 

– Den här blandningen av olika uppgifter i materialet är bra. Det är skönt att efter en genomgång så kan de jobba själva, utan att det blir för svårt, fortsätter hon. 

– Det är också jättebra med arbetsbokens träna-mer uppgifter där elever som är snabba eller behöver lite utmaningar kan få hämta skrivboken och göra dem.

Älskar det samarbetande klassrummet 
Hon uppskattar också de kooperativa övningarna som finns till varje kapitel. 

– Det är så skönt att det finns till varje kapitel. Jag älskar den här tanken med det samarbetande klassrummet och försöker verkligen att göra det varje vecka! säger Malin.

Även eleverna gillar de kooperativa övningarna.

– De tycker det är roligt när man samarbetar bra och en elev sa att hon tycker att det är roligt oavsett vilken klasskompis man arbetar med! säger Malin.
 

Eleverna känner igen sig 

– Jag tycker att Ord & Äventyr tar upp många övningar och uppgifter som jag vill arbeta med. Tidigare har jag fått plocka från många olika material men här finns ju allt samlat i en bok och då är det mycket lättare för eleverna också, säger Josefina. 

– Vi tycker också att eleverna känner igen sig i övningarna. Främst i ettan för att kanske inte alla kan läsa där, men att de ändå har förstått hur de ska göra, avslutar Josefina.

Så tycker eleverna om Ord & Äventyr:

Bella, åk 1 

– Det är kul att vi skriver mer bokstäver än jag hade tänkt. Jag tycker faktiskt inte att det finns så himla mycket som inte är kul. Boken är spännande och barnen upptäcker många saker. Jag tycker bilderna är fina och bra målade! 
 

Frej, åk 1

– Jag gillar att ringa in, rita, skriva, sätta kryss för det jag kan, skriva ord och para ihop rim. Inget är svårt. Det är lätt att kryssa och färglägga. Forma bokstäver är också lätt. Läseboken (Mysteriet på Äppelstigen) är bra. Jag gillar böcker med mysterier.

Lima, åk 2

– Jag tycker att det är kul! Jag gillar när vi arbetade med verb. Jag gillar läseboken mest. Jag gillar att det är ett mysterium. Jag tycker arbetsboken är lagom lätt.
 

 Leon, åk 2

– Jag gillar när vi arbetade med substantiv och läsförståelsen. Jag gillar också läxorna i det digitala läromedlet. Det går snabbare att göra än om man måste skriva själv. Det är lagom med bilder i läseboken. Det är bra bilder, man fattar.

Nyfiken på Ord & Äventyr?

Jobbar du inte redan med Ord & Äventyr men är nyfiken på läromedlet? Läs mer, bläddra i smakprov och titta på filmer.

Läs mer 

06 Feb 2023