Varje elev kan lästräna på sin nivå med nya Ord & Äventyr

Ord & Äventyr är en ny svenskserie för 1-3 som snabbt blivit populär och idag används av tusentals elever i många skolor. Med böckerna för årskurs 3 och serien är komplett. Möt några av de lärare som påbörjat ett nytt äventyr med sina elever med Ord & Äventyr. 


 

Ord & Äventyr är en spännande och äventyrlig berättelse som lockar till läsning. Serien utgår från läseboken som är skriven av den populära barnboksförfattaren Katarina Genar och finns i olika nivåer så att varje elev kan lästräna på sin nivå.

– Vi har haft läseboken som högläsning och både jag och eleverna gillar den. Berättelsen är bra och fångar verkligen eleverna, säger Malin Petersson som arbetar med Ord & Äventyr i sin klass på Ljungenskolan. 

– Jag har arbetat som lärare snart i 12 år och brinner mycket för elevers tidig läs- och skrivinlärning. Det bästa med läseboken är alla cliffhangers. Det finns så mycket att diskutera efter varje kapitel, fortsätter hon. 

Nivåanpassat för att möta alla elever
En utmaning på lågstadiet är att kunna möta alla elever i klassrummet. I Ord & Äventyr finns uppgifter på olika nivåer och gott om stöd för läraren att anpassa och utmana undervisningen. 

– Det som verkligen utmärker Ord & Äventyr är att det är så pass nivåanpassat i läseboken och i själva arbetsboken också. Det har jag inte mött tidigare. I vanliga fall behöver jag ha olika läromedel till olika elever. Här finns allt i samma, säger Joanna Lind. 

Joanna och hennes kollega Anna-Lena Andersson använder nya serien i undervisningen i klass ett på Idalaskolan.

– Den största fördelen med Ord & Äventyr är att vi får en helhet, en berättelse med en röd tråd, ett sammanhang. Det är en trygghet för oss att vi får med allt, att den är heltäckande, säger Anna-Lena. 

Speglar vardagen för eleverna 

Berättelsen innehåller många fina illustrationer. Tanken är att eleverna ska kunna hitta sig själva, sin familj och kompisar i berättelsen. 

– En stor del av undervisningen i svenskan handlar om att tala om texten och att kunna göra inferenser och referera händelser till sig själv. Därför är det viktigt att materialet utgår från nutid och speglar elevens vardag, säger Malin.  

Variation på uppgifter
I arbetsboken finns bokstavsträning och varierade läs- och skrivuppgifter på olika nivåer kopplade till texterna i läseboken.

– Jag uppskattar att variationen på uppgifterna är så stor. Här finns både bokstavsarbete och läsförståelse, säger Joanna. 

– Jag gillar bäst att eleverna snabbt tar till sig bokens struktur och själva förstår hur de ska göra utan att behöva vänta på att få hjälp. Så bra att även de som arbetar snabbt kan arbeta vidare med ”Träna mera-uppgifter” till varje bokstav, avslutar Malin.  

Nyfiken på ett nytt äventyr?

Du kanske också vill använda Ord & Äventyr i ditt klassrum.
Upptäck mer, bläddra i smakprov eller titta på filmer!

Upptäck mer om Ord & Äventyr

 

20 Sep 2021