Öppna frågor - en guide till bättre svar

Bok
Vi säljer ej till elever/privatpersoner, läs mer här Vi säljer ej till elever/privatpersoner, läs mer här
Produkt

En journalist gör intervjuer i en rad olika sammanhang. Ibland till en snabb nyhetsartikel som ska ut på sajten direkt, andra gånger till ett reportage som ska publiceras eller sändas längre fram i tiden. Under intervjun är det mycket att hålla reda på och det är lätt att tappa tråden. Journalisten ska leda intervjun, tänka på vinkeln, ställa följdfrågor, anteckna eller spela in, och också möta olika slags intervjupersoner. Målet är att få relevanta och bra svar som går att använda, men det är inte alltid lätt att lyckas. 

I boken ”Öppna frågor – en guide till bättre svar” delar journalisterna Olli Seuri och Andreas Mattsson med sig av sina och andra journalisters erfarenheter och ger läsaren en förståelse för grunderna i konsten att intervjua genom att tillämpa ett helhetstänk som inkluderar så mycket mer än frågorna som ska ställas. Detta går att använda oavsett om intervjuerna ska användas till en artikel, direktsändas eller spelas in. Författarna ger konkreta tips inför, under och efter en intervju, och lyfter även in den journalistiska intervjun i ett historiskt och samhälleligt sammanhang.

Öppna frågor är en bearbetning till svenska av den finländska boken Avoin kysymys – haastattelun käsikirja av Olli Seuri, utgiven 2020 av Vastapaino förlag. Den svenska boken har omarbetats och utökats i samarbete mellan de båda författarna Olli Seuri och Andreas Mattsson.

Olli Seuri är fil. dr i samhällsvetenskap och journalist vid Finlands public service-bolag Yle samt medieforskare vid Tammerfors universitet. Han har bland annat fått Stora Journalistpriset i Finland 2017 och har tidigare undervisat vid Fakulteten för informationsteknik och kommunikation vid Tammerfors universitet. 

Andreas Mattsson är universitetsadjunkt och programansvarig för Journalistutbildningen vid Lunds universitet samt doktorand vid Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet. Han har tidigare arbetat som journalist på olika redaktioner i Sverige samt som frilansjournalist. 
 

  • Artikelnr : 51106762
  • Sidor : 216
  • Upplaga : 1.1
  • Utgivningsår : 2022
Recensioner

Öppna frågor
Publiceras i BTJ-häftet nr 18, 2022. Lektör: Kajsa Sandin

Olli Seuri, journalist vid Finlands public service-bolag Yle, och Andreas Mattsson, journalist och numera programansvarig för journalistutbildningen vid Lunds universitet, har skrivit denna bok om den journalistiska intervjun, som är tänkt att fungera både som uppslagsbok på en redaktion och inspirerande kurslitteratur på journalistutbildningar. Här får läsaren konkreta tips inför, under och efter en intervju. Men också viktiga råd om hur journalisten ska välja rätt intervjupersoner och frågeställningar. Här finns också tips för att bli en bättre intervjuare och hur journalisten på bästa sätt tar hand om sin intervjuperson, både före och efter intervjun. Ett kapitel handlar om etik och normer. Författarna delar med sig av sina och andra journalisters erfarenheter. Öppna frågor är gedigen och täcker in det mesta kring intervjuandets konst på ett lättillgängligt sätt.