Vinnarna i årets skrivtävling med Ord & Äventyr utsedda!

Vårens skrivtävling med Ord  & Äventyr blev liksom förra året en succé! Tusentals elever från hundratals skolor ville vara med och tävla, och nu är vinnarna utsedda! Vi har läst så många bra och fina berättelser och slås av den stora kreativitet som finns i klassrummen runt om i landet. Stort grattis till vinnarna!

asset_image

Över 300 skolor från hela landet har deltagit i tävlingen och en del skolor har skrivit och skickat in från flera årskurser och klasser, vilket totalt blir 7500 inskickade bidrag.

– Vi är mycket glada över det fantastiska engagemang som skrivtävlingen har fått. Tusen tack till alla elever och lärare som har deltagit och skickat in bidrag! Det har varit inspirerande att se hur mycket kraft och energi som har lagts ner, både i berättelserna men även i illustrationerna, säger Jessica Nööjd Eklund, Gleerups.  

Tre skolor vinner första pris – författarbesök med skrivarverkstad
Stort grattis till årskurs 1 på Väsby skola, Upplands Väsby, årskurs 2 på Björkhagaskolan, Lindesberg och årskurs 3 på Oxelbergsskolan, Norrköping som alla vinner första pris i tävlingen! 

Första pris består av ett författarbesök med skrivarverkstad under våren tillsammans med Katarina Genar, författare till Ord & Äventyr läseböcker.

– Å, vad roligt! Jag blir så glad! Detta betyder så mycket för våra elever, säger läraren Eva Eriksson, Lindesberg.

Fortsättning på Den magiska hissen
Uppdraget i tävlingen var att låta eleverna skriva och rita en fortsättning på den spännande inledningen till berättelsen "Den magiska hissen" som Katarina Genar skrivit. 

– Vilken fantastisk rolig inledning till berättelsen, alla elever blev så inspirerade, säger en av lärarna som deltagit. 

– Jag ser hur viktigt och motiverande det blir för barnen när det finns en mottagare,  säger en annan av deltagarna.

Har skrivit om godis, enhörningar och sport
En del lärare har använt kopieringsunderlaget “Planera din berättelse” och har skickat med elevernas förarbete. Eleverna har skrivit för hand eller på lärverktyg, ensamma, i par eller i helklass. Bidragen har varierande textmängd och innehållet är ofta fantasifullt och handlar om massor av olika saker: godis, enhörningar, sport, djur, Fortnite och magi…

– Det är roligt att se skrivglädjen och hur fantasin sprudlar bland lågstadieeleverna. Vi har stundtals skrattat mycket när vi läst. Vårt mål med skrivtävlingen är just att inspirera eleverna att utforska sin kreativitet och fantasi genom skrivande, avslutar Jessica Nööjd Eklund.

Alla vinnare skrivtävling Ord & Äventyr 2024

1:a pris 
Årskurs 1, Väsby skola i Upplands Väsby. 

Årskurs 2, Björkhagaskolan i Lindesberg.

Årskurs 3, Oxelbergsskolan i Norrköping

2:a pris
Vätterslundskolan, årskurs 2, Jönköping 

3:e pris  
Volgsjö skola, årskurs 1, Vilhelmina  

Nyfiken på Ord & Äventyr?

Jobbar du inte redan med Ord & Äventyr men är nyfiken på läromedlet? Spännande äventyr med stor värme och humor väcker lusten för läsning och samtal. Enkelt att individanpassa med läsebok och arbetsuppgifter i flera nivåer. 

Läs mer, bläddra i smakprov och titta på filmer.
Läs mer 

14 Maj 2024