Tid att testa digitala läromedel

Ett av skolans uppdrag är att öka elevernas digitala kompetens. I SKL:s nyligen släppta handlingsplan för digitalisering i skolan poängteras vikten av att eleverna får utveckla sin förmåga att hantera digitala verktyg. Nu är det hög tid att börja testa digitala läromedel för att hinna utvärdera dem inför höstterminen. Här är guiden som steg för steg visar dig vad du ska tänka på inför ditt test.

1. Avsätt tid 

Erfarenheter från skolor som infört ett digitalt arbetssätt visar hur otroligt viktigt det är att skapa samsyn mellan lärare och skolledning för att lyckas med både implementering och skolutveckling.

Avsätt gemensam tid under testperioden för diskussion kring läromedel, arbetssätt och pedagogik för att kartlägga era behov.

2. Involvera alla 

Såväl lärare, skolledare, elever, specialpedagog och IKT-pedagog behöver involveras i arbetet med digitala läromedel utifrån olika behov och förutsättningar. 

Många tror att det räcker med en timmes visning – det gör det inte. Digitala läromedel kräver ett annat arbetssätt och det är viktigt att inse att det tar tid och kräver en bred implementering i organisationen. Investera i några högkvalitativa timmar i början och mycket är vunnet i längden.

3. Ta hjälp för att komma igång  

Det ska inte vara tekniskt krångligt att komma igång med ett digitalt läromedel, men för att snabbt upptäcka alla smarta funktioner är det en god idé att använda den hjälp som erbjuds. 

Gleerups supportcenter hittar du flera guider och en mängd korta instruktionsfilmer. Behöver du ytterligare hjälp är Gleerups supportavdelning tillgänglig alla vardagar i veckan. 
 

 4. Utvärdera ditt test 

Att digitala läromedel innehåller simuleringar, animeringar och filmklipp för att komplettera texter och bilder är idag självklart. Men digitala läromedel ska också ha funktioner som stöder ett personligt och individanpassat lärande och ett utökat lärarstöd.

Efter din testperiod är det dags att utvärdera. Till din hjälp har vi tagit fram en checklista med viktiga krav att ställa på dina digitala läromedel. 

Starta ditt test idag!

1. Prova själv i 30 dagar

Som lärare kan du själv prova digitala läromedel gratis i 30 dagar.
 

Jag vill prova 

2. Låt hela skolan testa 

Låt lärare och elever på hela skolan testa digitala läromedel i alla ämnen under en längre period. Utbildning ingår så klart!

Vi vill testa

27 Mar 2019