3 smarta tips kring Mattekojan och undervisning i matematik

Undervisar du med Mattekojan det här läsåret? Eller är du nyfiken på hur Mattekojan funkar i undervisningen? Här får du tre smarta tips för din undervisning i matematik årskurs 1-3 från läromedelsutvecklare Ewa Ekdahl. Du kan också titta på en inspelad webbträff kring att undervisa i matematik med Mattekojan. 

 

Skapa glädje och lekfullhet kring matteundervisningen!

Med Mattekojans härliga värld är det lätt att skapa glädje! Grodan Gugge och humlan Sum-Sum hjälper eleverna att förstå hur man kan tänka när man räknar och löser problem. Vännerna i Mattekojan ger eleverna tydlig förförståelse för uppgifterna i varje kapitel. Begripligt och roligt!

Läs eller lyssna på sagan inför ett nytt kapitel och arbeta med den härliga sagobilden för att skapa förförståelse. Skriv ut samtalsrutorna från elevboken och sätt upp på väggen som planscher.

Mattekojans illustrationer och konkreta material hjälper eleverna att skapa inre matematiska bilder. Här byggs tallinjen upp steg för steg, jämna och udda tal, hur tal delas upp och likhetstecknets betydelse. Låt dina elever bygga sin inre matematiska säkerhet via fantasi och lekfullhet!

Satsa på god taluppfattning

Mattekojan har stort fokus på förståelse för den grundläggande matematiken. Begrepp gås noggrant igenom. Metoder och strategier arbetas in i de lägre talområdena. Med god kunskap i positionssystemet kan eleverna sedan enkelt översätta kunskaperna till de högra talområdena. Eleverna förstår. De lyckas!

Vartannat kapitel i Mattekojan fokuserar på taluppfattning. Mellankapitlen bearbetar de övriga fem matematiska områdena. Fokus på ett område i taget ger ett lugnt undervisningsflöde. Det ger också dig som lärare trygghet att se att alla elever har förstått innan de går vidare. Kapitlen med fokus taluppfattning är baserade på Skolverkets bedömningsstöd.

Anpassa undervisningen till varje elev!

För att anpassa nivån till varje enskild elev finns stöd i lärarhandledningen kring hur du kan förenkla eller utmana, vad du bör observera och vanliga missuppfattningar. I lärarhandledningen finns också uppgifter på hög nivå.

Efter diagnosen i elevboken finns Träna med Gugge som kan användas som extrasidor eller repetition, och Utmana Sum-Sum som kan användas som extrauppgifter för elever som behöver utmanas i sina färdigheter.

Låt eleverna arbeta konkret och prata matte! Inspireras av lättanvända aktiviteter som finns i lärarhandledningen, kopplade till varje uppslag i elevboken. Du får även tips på konkret material som du enkelt tillverkar själv, och som hjälper eleverna att förstå, skapa sammanhang och inre matematiska bilder.

Titta på en webbträff!

Titta på en inspelad webbträff kring hur du kan arbeta med Mattekojan, där läromedelsutvecklare Ewa Ekdahl ger konkreta tips och inspiration. Lärare som använder Mattekojan  i sin undervisning är med och berättar hur de arbetar.

Nyfiken på Mattekojan?

Jobbar du inte redan med Mattekojan men är nyfiken på läromedlet? Läs mer, bläddra i smakprov och titta på filmer.

Läs mer 

 

05 Mar 2023