Berättelsen fångar eleverna! – Nya Ord & Äventyr i klassrummet 

Den nya serien Ord & Äventyr för årskurs 1-3 har fått stor uppmärksamhet. Läseböckernas spännande äventyr väcker lusten för läsning och samtal och det är enkelt att individanpassa med läsebok och arbetsuppgifter i flera nivåer. Malin Petersson och hennes elever på Ljungenskolan gillar den fängslande berättelsen och arbetsbokens övningar. 

Malin Petersson arbetar som klasslärare för en årskurs 1 på Ljungenskolan i Furulund. Hon har arbetat som lärare i snart 12 år och brinner för elevernas tidiga läs- och skrivinlärning. Under våren har hon använt nya Ord & Äventyr i sin undervisning.

– Jag gillar bäst att eleverna snabbt tar till sig bokens struktur och själva förstår hur de ska göra utan att behöva vänta på att få hjälp. Så bra att även de som arbetar snabbt kan arbeta vidare med ”Träna mera-uppgifter” till varje bokstav, säger Malin. 

Läseboken fångar eleverna
Nya serien utgår från läseboken Mysteriet på Äppelstigen, som är skriven av barnboksförfattaren Katarina Genar. 

– Vi har haft läseboken som högläsning och både jag och eleverna gillar den. Berättelsen är bra och fångar eleverna. Det bästa med läseboken är alla cliffhangers. Det finns så mycket att diskutera efter varje kapitel, säger Malin. 

Uppskattar läseboken i tre nivåer
Nya serien Ord & Äventyr är enkel att individanpassa med läsebok och arbetsuppgifter i flera nivåer. 

– Jag har läst läseboken på alla tre nivåer och jag tycker att de ligger på en bra nivå. Det är bra och viktigt att det finns tre nivåer. För elever som plötsligt gör ett hopp i sin läsutveckling är det bra att de utan problem kan gå över till nästa bok på nästa nivå, säger Malin. 

Vem tog osten? 
Eleverna i Malins klass är engagerade i berättelsen om mysteriet på Äppelstigen.  

– Den är spännande. Man vet ju inte vem som åt osten! Jag gillar deckarböcker så denna är bra. Jag hade gärna haft den lite mer spännande. Det är roligt att de också klantar sig ibland, säger en av eleverna.

Ljud- och bokstavsträning i arbetsboken
I arbetsboken finns uppgifter kopplade till läseboken, ljud- och bokstavsträning, och dessutom uppgifter på flera nivåer. 

–  Vi har tränat ljuden och format bokstäver med hela armen, halva armen och med fingret. De har skrivit på whiteboards och i en ABC-bok. När vi tycker bokstavens form sitter i hela kroppen går vi vidare till arbetsboken. Det har fungerat bra. Instruktionerna är tydliga vilket gör arbetet hyfsat självgående, säger Malin. 

Bygger på ljudningsmetoden
Eva Malm är författare till Ord & Äventyrs arbetsböcker och lärarhandledning och är speciallärare med inriktning på språk-, läs- och skrivutveckling.

– För mig är det viktigt att läromedlet ska bygga på en vetenskaplig grund för grundläggande läs- och skrivinlärning.  Ord & Äventyr bygger på ljudningsmetoden som är den mest framgångsrika metoden för att få med alla elever, så att de blir goda läsare, säger Eva Malm.

Gillar arbetsbokens uppgifter
Arbetsboken är också uppskattad bland eleverna. 
– Mina elever gillar mest de uppgifterna som inte kräver skrivande utan mer klurande. Som till exempel ringa in rätt ord, korsord, läs och måla, och sätt kryss vid rätt mening, säger Malin. 

– Jag gillar de sakerna där man ska färglägga, ringa in, skriva en bokstav och kryssa svar. Det är bra att de har två olika pennor (färglägga och skriva). När jag läser noga vet jag vad jag ska göra, säger en av eleverna. 

Vardagsnära där eleverna känner igen sig 
Katarina Genar, som skrivit läseböckerna vill med berättelsen locka till läsning men också skapa igenkänning. 

– Det jag tror eleverna framförallt gillar med Ord & Äventyr är den här känslan av att det här skulle kunna hända mig, att det är väldigt vardagsnära och att man kan känna igen sig i det som händer, säger Katarina Genar.  

Trygghet i lärarhandledningen
Ofta är det en utmaning att som lärare hitta sätt att möta alla elever i klassrummet.

– Det är viktigt att möta även de elever som kommit lite längre i sin skrivutveckling och det kan jag göra med ”Träna mera-uppgifterna”. Som lärare är det även tryggt och bra att veta att olika stavningsregler behandlas i arbetsboken och att det finns en lärarhandledning som gör det arbetet varierande och bra, avslutar Malin.

Missa inte paketpriser inför din beställning!

Vill du använda Ord & Äventyr i ditt klassrum till hösten?

Nu finns förmånliga paket som du inte får missa inför din beställning till höstterminen.

Läs mer om Ord & Äventyr

 

 

03 Jun 2020