Trettio år med Skrivboken – lika aktuell idag

Intresset för skrivande har bara växt sedan den första upplagan av Siv Strömquists Skrivboken kom för trettio år sedan. Boken som blivit en klassiker har nu kommit i en ny upplaga, den åttonde. Vi fick en pratstund med Siv Strömquist om hennes bästa skrivråd och nyheterna i nya upplagan.



Idag måste alla kunna skriva både i arbetet och privat. Inte minst har sociala medier bidragit till det stora intresset för skrivande. Skrivboken firar i år 30 år och kommer dessutom i en ny upplaga – lika aktuell nu som då. 

– Språket lever och förändras. Att boken ”hållit” i så många år beror troligen på bearbetningarna i samband med de nya upplagorna. När språket förändras ändras också språkriktigheten. Det har då varit viktigt att anpassa råden och reglerna till detta med kontinuerliga uppdateringar. Skrivboken har helt enkelt följt med sin tid, säger bokens författare Siv Strömquist.

Prisbelönt författare och språkexpert
Siv Strömquist är docent i nordiska språk och prisbelönt författare till en rad böcker om språkvård och skrivande. Hon är också en välkänd expert på språkfrågor genom sin språkspalt i Svenska Dagbladet under många år. 

Tänk på mottagaren!
Siv Strömquists viktigaste skrivråd av alla är att tänka på mottagaren.

– Skillnaden är självklart stor mellan en vetenskaplig rapport och en text med skönlitterära förtecken. Men även i mindre självklara sammanhang är det av största vikt att vi anpassar vår text till den eller de som ska läsa den. Tänk bara på skillnaden mellan det formella brevet och ett mejl till någon som står en nära, säger Siv.

Bearbeta texten gärna genom högläsning 
Ett annat viktigt råd är: Bearbeta texten!

– Det är alltid viktigt med en ordentlig genomgång av texten när skrivarbetet är avslutat. Ett bra bearbetningsverktyg är högläsning. Om man läser texten högt för sig själv upptäcker man mycket lättare oklarheter och svårlästa passager.

Använd färre kommatecken!
Ett av Sivs råd som är högaktuellt handlar om användningen av kommatecken.

– Kommateringsreglerna har ändrats. De regler som jag en gång lärde mig – och detta torde gälla många skribenter i dag – är numera obsoleta, säger Siv. 
Nu kommaterar vi inte längre för att visa hur texten är grammatiskt uppbyggd utan för att visa hur den ska läsas. Vi talar i dag om tydlighetskommatering.

– Kommatecken ska placeras ut när tydligheten så kräver. Och endast då. Många onödiga kommatecken gör texten hackig och svårläst. Slutsatsen blir – hellre för få kommatecken än för många, säger Siv.

Nykomlingarna hen och interrobang
Den åttonde upplagan av boken är grundligt genomarbetad och anpassad till de senaste årens utveckling på språkets och skrivandets område. I synnerhet är avsnitten om språkriktighet och interpunktion uppdaterade och utökade. 

– En av nyheterna i senaste upplagan är ordet hen. En annan nykomling är skiljetecknet interrobang, säger Siv.

I boken tas också frågan om adjektivets böjning (a-form eller e-form?) upp. Språkvården har tagit ställning och rekommenderar nu a-formen som könsneutralt val.

– Det som kändes särskilt bra för mig i uppdateringsarbetet var att jag nu fick tillfälle att stryka det föråldrade avsnitt som avrådde skribenter från att använda ofullständiga meningar. Nu har det ersatts med en hyllningstext till meningsfragment av olika slag. Rätt använda, förstås, säger Siv.

– Och, bäst av allt, avsnittet om semikolon är nu äntligen så tydligt och klart (hoppas jag) att alla ska kunna använda detta omdiskuterade tecken, fortsätter hon.  

Vänder sig till alla som skriver
Boken vänder sig till alla som skriver, oavsett vad: artiklar, vetenskapliga uppsatser, rapporter, säljbrev, ansökningar, brev eller bloggar. Den vänder sig till alla som vill lära sig mer om hantverket.

– Om jag ska tillägga något så är det att det som vanligt har varit stimulerande och roligt att få arbeta med Skrivboken än en gång, avslutar Siv. 

Läs mer om Skrivboken


 

 

Hitta läromedel för just ditt område


F-klassÅrskurs 1-3 Årskurs 4-6Årskurs 7-9Gy & Vux Högskola
 

Prova Gleerups
digitala läromedel

Gleerups digitala läromedel bygger på våra mest populära serier. Här finns samma fylliga faktainnehåll som i de tryckta läromedlen – och oerhört mycket mer! Prova kostnadsfritt och upptäck alla möjligheter!

Vinn författarbesök och fika till hela klassen!

Var med i vårens skrivtävling för årskurs 1-3! Låt dina elever skriva som riktiga författare. Skicka in dina tävlingsbidrag senast den 28 april och tävla om många fina priser för alla årskurser!

Läs mer om tävlingen

Tillgänglighet i fokus 

Läromedel som alltid är uppdaterade och möjligheten att anpassa dem efter olika elevers behov vägde tungt när Kirsebergsskolan i Malmö valde Gleerups digitala läromedel.

Tips för en smidig terminsstart 

Något av det viktigaste är att inkludera eleverna, menar läraren Niklas Garnham som delar med sig av sina bästa tips för att dra mesta möjliga nytta av de digitala läromedel redan från terminsstart.


Hjälpen är bara ett klick bort

Gleerups support och kundservice hjälper dig mer än gärna!


Läromedelstipset

Gleerups läromedelsutvecklare tipsar om det allra bästa med olika läromedel för just din undervisning.

 

Vår målsättning är att Gleerups läromedel ska ge det bästa tänkbara stödet för framgångsrikt lärande i skolan. Därför utvecklar vi dem i ett nära samarbete med elever, lärare och skolledare runt om i landet. När vi testar och utvärderar digitala läromedel tar vi hjälp av pilotskolor och pilotklasser. Gleerups erbjuder även ett brett utbud av kurslitteratur för universitet och högskola. Välkommen att titta runt, och hör gärna av dig om du har några frågor!

 

 

01 Okt 2019