Därför behöver yrkesprogrammen förstärkas på områden där eleverna ges redskap att påverka och utöva inflytande. I den här boken synliggörs hur undervisning i yrkesämnen är och kan vara en väsentlig del av skolans demokratiska uppdrag.
Författarna fördjupar resonemang om läroplaner och undervisningspraktik i förhållande till medborgarfrågor relaterade till klass, kön och etnicitet. Utifrån verkliga exempel diskuteras bland annat vilka kunskaper yrkesämnesundervisningen ger i att problematisera rådande förhållanden på arbetsplatsen och det vidare yrkeslivet. Vilka möjligheter ges för elever att delta i samtal om hur arbetet ska organiseras och vad som skapar yrkets förutsättningar, till exempel i arbetslag, i fackförbund och inom politiken?
Yrkesämnena och skolans demokratiuppdrag bygger på resultat från forskningsprojektet Kritiskt tänkande i yrkesämnesundervisning? Medborgarskapande i yrkesprogrammens styrdokument och klassrumspraktik.
Bokens författare Per-Åke Rosvall och Maria Rönnlund är docenter i pedagogiskt arbete, Kristina Ledman är lektor i pedagogik vid Umeå universitet och Mattias Nylund är docent i pedagogik vid Göteborgs universitet.
- Artikelnr: 51105123
- Sidor: 160
- Upplaga: 1.1
- Utgivningsår: 2020
Del av recension i BTJ-häftet nr 2, 2021.
Lektör Katharina Jacobsson
En angelägen antologi om yrkesämnen och det demokratiska uppdrag som gymnasieskolorna har. I boken presenteras ett projekt där författarna, docenter i pedagogik och pedagogiskt arbete samt lektor i pedagogik, har observerat och följt sex klasser under deras gymnasieutbildning. […] Några mycket intressanta avsnitt är de som diskuterar själva undervisningen och hur den kan påverka elevers yrkesidentitet och socialisation och medvetandegöra lärare om underliggande fostrande eller socialiserande budskap. I ett avslutande kapitel knyts bokens olika delar ihop och en fördjupande diskussion om demokratifostran förs. En sådan behöver medvetandegöras, praktiseras och levas i det dagliga skolarbetet där elever ska ges möjligheter och utmanas i att delta i demokratiarbetet. Yrkesämnena och skolans demokratiuppdrag är en viktig, mycket bra forskningsbaserad bok med ett budskap som är tydligt och behövligt.