Stort grattis till Elza Dunkels som uppmärksammas med Guldäpplets Jubileumsutmärkelse 2021!

Elza Dunkels, forskare, författare och flitigt anlitad föreläsare och expert kring frågor om barn och ungas nätanvändning, har idag utsetts till mottagare av Guldäpplets Jubileumsutmärkelse 2021.  I år firar lärarpriset, Guldäpplet, 20 år och juryn delar ut Guldäpplets Jubileumsutmärkelse 2021 till ett antal personer som haft stor direkt betydelse för att inspirera lärare. Inspirera till att utforska och utveckla de digitala möjligheterna i skolan tillsammans med elever och kollegor under en avsevärd del av de tjugo åren 2002–2021 då lärarpriset Guldäpplet delats ut.

Forskar för att bidra till samhället på positivt sätt 
Elza Dunkels är docent i pedagogiskt arbete och har forskat om barns och ungas nätanvändning sedan slutet av 1990-talet och är flitigt anlitad som föreläsare och expert inom sina forskningsområden. 

– Guldäpplets Jubileumsutmärkelse betyder väldigt mycket för mig. Jag ser det som att mitt arbete under de här 20 åren har haft betydelse. Och det är ju enda anledningen att jag forskar: att få bidra till samhället på ett positivt sätt, säger Elza Dunkels.

Vill öka barns och ungas rättigheter
Som opinionsbildare tar Elza Dunkels ställning för barns och ungas rättigheter till digital kompetens och menar att hennes forskningsområde ofta är utsatt för känslomässiga och onyanserade reaktioner.

– Jag använder forskningen som en metod för att öka barns och ungas rättigheter. Både genom att lyfta fram alternativa bilder än de som oftast får utrymme i det offentliga samtalet och genom att jobba hårt med den tredje uppgiften, att bidra till folkbildning, säger Elza Dunkels.

Digitalisering ses som hot 
Elza Dunkels  har skrivit ett flertal böcker som på ett lättillgängligt sätt presenterar aktuell forskning om unga och digitalisering, ett forskningsområdet som förändrats under de åren hon fokuserat på det.

– Utvecklingen har i vissa avseenden gått bakåt de senaste åren. Digitaliseringen ses åter som ett hot mot ungas mående och utveckling och det ställs krav på förbud och tekniska hinder, som det såg ut i början av 00-talet, säger Elza Dunkels.

Ny upplaga av populär bok
Elza Dunkels är under hösten aktuell med en ny upplaga av boken Vad gör unga på nätet där hon visar hur viktigt det är att kunskaperna om unga och nätet sätts in i ett sammanhang.

– I den nya upplagan skriver jag om den digitala backlashen. När jag skrev boken 2009 tyckte jag mig se att utvecklingen gick mot en större förståelse för ungas villkor på nätet. Jag såg inte alls den här utvecklingen komma, faktiskt inte ens när förra upplagan kom ut 2018. I övrigt har jag uppdaterat texten utifrån teknikutvecklingen och att vårt sätt att tänka förändrats, säger Elza Dunkels.

– På ett större plan går allt åt rätt håll, så i grunden är jag positiv. Varje gång jag intervjuar barn och unga blir jag glad och trygg. Tänk så smarta och genomtänkta dagens ungdom är, avslutar hon.

Läs mer om Vad gör unga på nätet?

Läs mer Tre av Gleerups författare uppmärksammas med Guldäpplets jubileumsutmärkelse


Totalt är det 20 enskilda personer/grupper i fem olika kategorier som Guldäpplets jury beslutat att lyfta fram från åren 2002-2021 och som kommer att tilldelas Guldäpplets Jubileumsutmärkelse. Elza Dunkels får utmärkelsen i kategorin nationella forskare med direkt betydelse för lärarna. Prisutdelning sker på Guldäpplets Dag, den 28 oktober 2021.

26 Okt 2021