Succé för nya Ord & Äventyr på Idalaskolan

På Idalaskolan har arbetet med nya serien Ord & Äventyr blivit en succé för både lärare och elever. Kollegorna Anna-Lena och Joanna har hittat ett material där alla elever kan jobba på sin nivå och där det finns lagom utmaning även för starka elever. Läsebok och arbetsuppgifter i flera nivåer gör det enkelt att individanpassa. Häng med till klassrummet!  – Det roligaste med att undervisa i svenska på lågstadiet är att det finns så många möjligheter till variation och att arbeta tematiskt och ämnesintegrerat. Det är också roligt att följa elevernas utveckling när de kommer från förskoleklassen, säger läraren Anna-Lena Andersson.

Trygghet att vi får med allt
Anna-Lena och hennes kollega Joanna Lind använder nya svenskserien Ord & Äventyr i undervisningen i klass ett på Idalaskolan.

– Den största fördelen med Ord & Äventyr är att vi får en helhet, en berättelse med en röd tråd, ett sammanhang. Det är en trygghet för oss att vi får med allt, att den är heltäckande, säger Anna-Lena.

I berättelsen får vi följa vännerna Dima och Ville när de löser gåtan med den försvunna osten och letar efter ett husdjur till Dima.

– Vi har utgått från det gemensamma läsandet av läsebok C och eleverna tycker att berättelsen om Dima och Ville är spännande och gillar också att arbeta i arbetsboken, säger Joanna.  

Den största fördelen med Ord & Äventyr är att vi får en helhet, en berättelse med en röd tråd och ett sammanhang. Det är en trygghet för oss! 
 Anna-Lena

Klassen börjar med genomgång  av veckans bokstav där de använder munbilden, tangentbordet och ibland bokstavsbilder ur det digitala lärarstödet.

Arbetar enskilt eller i par
Sedan arbetar eleverna enskilt eller i par i arbetsboken. 

– Jag tycker om att det finns mycket att göra i arbetsboken inte bara skriva bokstäver, säger Albin.

– Korsord och träna mera är roligast, säger Noah.

Utmaning även för starka elever
En stor utmaning på lågstadiet är att eleverna i en klass har så olika kunskapsnivåer.

– Någon har läst flytande sedan förskoleklassen medan någon annan inte knäckt koden eller ens visat intresse för bokstäver, säger Joanna. 

Med Ord & Äventyr har Anna-Lena och Joanna hittat ett material där alla elever jobbar på sin nivå och där det finns lagom utmaning även för starka elever:

– En gång i veckan har vi ett pass där vi bara grottar ner oss i ”Träna mera-uppgifterna” som finns i arbetsboken. Här kan även de starka eleverna hitta utmaning i att fokusera och träna att skriva meningar, säger Anna-Lena.

 – Det är första gången som inte någon elev säger att det är för lätt! Här behöver jag inte komplettera med annat material, säger Joanna. 

Det som verkligen utmärker Ord & Äventyr är att det är så nivåanpassat i läseboken och arbetsboken. I vanliga fall behöver jag ha olika läromedel till olika elever. Här finns allt i samma! 
Joanna

Flera nivåer uppskattas av lärare och elever
Att både läsebok och arbetsuppgifter finns i flera nivåer gör Ord & Äventyr enkel att individanpassa.

– Det som verkligen utmärker Ord & Äventyr är att det är så pass nivåanpassat i läseboken och i själva arbetsboken också. Det har jag inte mött tidigare. I vanliga fall behöver jag ha olika läromedel till olika elever. Här finns allt i samma, säger Joanna.

Variation på uppgifter
I arbetsboken finns bokstavsträning och varierade läs- och skrivuppgifter på olika nivåer kopplade till texterna i läseboken.

– Jag uppskattar att variationen på uppgifterna är så stor. Här finns både bokstavsarbete och läsförståelse, säger Joanna. 

–  Det är bra att ha läsförståelse så tidigt. Eleverna behöver träna på det så det inte blir svårt för dem när de blir äldre, säger Anna-Lena. 

Rekommenderar Ord & Äventyr
På Idalaskolan vill man gärna rekommendera Ord & Äventyr till andra skolor:
 
– Om man själv inte har lång erfarenhet som lärare så får man här en riktigt bra bas. Man behöver inget annat utan kan bara ägna sig åt detta material. Här finns allt, säger Anna-Lena. 
 

–  Det bästa med berättelsen om Mysteriet på Äppelstigen är att det finns tre olika böcker, säger Albin.  

– Jag tycker om bilderna, de passar bra till texten, säger Norelle.

– Jag tycker det bästa är att det finns djur med, avslutar Lovisa.

Nyfken på Ord och Äventyr?

Vill du också använda Ord & Äventyr i ditt klassrum?

Upptäck mer, bläddra i smakprov eller titta på filmer!

Läs mer om Ord & Äventyr

30 Nov 2020