Lätt att anpassa undervisningen till varje elev med Prima matematik 2017-02-01 | Gleerups

Lätt att anpassa undervisningen till varje elev med Prima matematik

2017-02-01

Läraren Teresa Leijonhufvud driver bloggen och den populära Facebook-gruppen Mitt lilla klassrum på nätet. Hon brinner för att kunna anpassa sin undervisning utifrån varje elev och därmed ge bra förutsättningar för alla. Idag arbetar Teresa med läromedlet Prima matematik som är lätt att nivåanpassa efter elevernas behov.
 
– Jag tycker att Prima matematik är jättebra. Speciellt när man som vi valt att köpa in alla delar. Det blir väldigt lätt att nivåanpassa då. De elever som arbetar lite långsammare hinner göra sina uppgifter medan de som behöver mer utmaningar får det. Det jag gillar allra mest är att layouten är ren och att man gör en sak i taget och inte blandar många olika moment, säger Teresa. 

Teresa blev klar F-6- lärare 2014 med huvudinriktning på NO. Hon jobbar idag i en 2:a på Munkmoraskolan i Gustavsberg i Värmdö kommun.

– På våra mattelektioner brukar jag börjar varje kapitel med att gå igenom samtalsbilden med frågorna till på Smartboarden. Eleverna tycker att det är jättekul.  Jag brukar dra elevernas namn ur en burk om vem som ska få svara, det gör att alla måste hänga med eftersom man inte vet vems namn som blir draget. Den praktiska laborationen spar jag alltid till halvklass där vi kan arbeta med den i lugn och ro, berättar Teresa. 

Valde Prima matematik 
Redan under sin praktik på skolan började hon arbeta med Prima matematik som är ett av de mest använda läromedlen i matematik på lågstadiet. 

– Jag gillade verkligen läromedlet redan då. Efter det så valde vi gemensamt på skolan att testa ett annat läromedel. Jag och min kollega i parallellklassen valde sedan att byta tillbaka till Prima matematik som vi trivs jättebra med både vi lärare och elever, säger Teresa. 

Jobbar också digitalt
Klassen jobbar ofta med ett uppslag under en lektion. När de går igenom ett moment som ska läras använder de ibland mini whitebords eller iPads. Där kan eleverna också svara så att Teresa får allas svar samlade på Smartboarden. Ibland tittar de på en av filmerna som hör till de olika delarna av materialet. 

– De elever som blir färdiga snabbt jobbar i extraböcker som hör till och vissa har även Primas utmaningsböcker. Jag lägger även in lektioner där de får logga in och använda de digitala delarna som hör till varje kapitel.

Har själv dyslexi
Teresa upplever att Prima matematik har varit särskilt bra för de elever som har koncentrations- eller  perceptionsvårigheter. 

– Jag har själv dyslexi och koncentrationssvårigheter och har jämfört Prima matematik med andra läromedel och då är Prima det naturliga valet för mig ur ett specialpedagogiskt perspektiv. Den rena layouten och att man arbetar med ett moment i taget är de främsta fördelarna. Eleverna hinner befästa och nöta innan man går vidare till nästa sak.

Teresa uppskattar även Prima matematiks digitala delar som är ett komplement till de tryckta böckerna.

– De elever i min klass som har svårigheter av olika slag har själva sagt att det är så skönt att vi bytt till Prima matematik. De älskar den digitala delen där de kan öva och se filmer.

Fantastisk blandning av små stjärnor
– Min klass är en fantastik blandning av små stjärnor så det spretar lite här och där. Jag anpassar hela tiden min undervisning för alla mina elever så att de ska få så bra förutsättningar för att lära sig som möjligt. Alla elever har olika behov och det pratar vi ofta om i klassen. Det mest rättvisa är att alla får det som just de behöver och det betyder inte att alla måste ha lika, menar Teresa.

Startade Mitt lilla klassrum på nätet 
Teresa ligger också bakom den populära bloggen och Facebook-gruppen ”Mitt lilla klassrum på nätet” som hon först startade för att samla allt sitt material som hon skapat på ett och samma ställe. 

– Jag tänkte att det kanske fanns någon lärare där ute som kunde få användning för det. Nu har gruppen blivit väldigt poppis och det är många fantastiska lärare och pedagoger som lägger upp både tips och material som de gör. 

Den största vinsten att använda sociala medier som lärare tycker Teresa är det kollegiala lärandet. 

– Att man får ett större kollegium än bara det lokala som man har på sin egen skola eller i kommunen. Man får så mycket inspiration och feedback. Jag älskar ju även att skapa material att använda i undervisningen och då blir sociala medier en kanal för att få ut materialet till andra lärare runt om i Sverige, avslutar Teresa.

Läs mer om Prima matematik1a

Besök bloggen Mitt lilla klassrum på nätet

 

Kategorier: Grundskola, Läromedel

Kommentera

 

* Obligatoriska fält

Jag godkänner villkoren genom att skicka kommentaren.

Maria Bengtsson Hurtig

2 februari, 2017 kl 18:52

Bra poäng att den fungerar så bra för alla barn pga sin utformning. Och bra att du som har egen erfarenhet kan förklara mer specifikt vilka detaljer som kan ses som anpassningar och vilka ytterligare möjligheter det finns att anpassa.
Svara

Teresa Leijonhufvud

3 februari, 2017 kl 16:09

Hej! Ja min klass har gått ifrån att inte tycka om matematik till att älska matematik. Jag vet att det inte enbart hänger på vilket läromedel man har utan mycket ligger på läraren och utformningen av undervisningen. Det jag gillar med Prima är att den hjälper mig att hålla det på en bra nivå och den gör så att alla elever orkar hänga med när de öppnar ett uppslag. De blir inte matta av att titta på sidan och det är lagom antal uppgifter. Som sagt de andra böckerna som hör till samt den digitala delen gör så att alla kan ligga på sin egen nivå och arbeta på i sin egen takt. Det sköna är att alla böckerna är en progression på den föregående boken. I den digitala delen kan eleverna dels färdighetsträna både hemma och i skolan samt att det finns en inbygd diagnos som man får statistik på och det hjälper mig i min bedömning. Mvh Teresa
Svara